Gå til sidens hovedinnhold

Engasjert som få

Liv Kalnins har fylt åtti, og det er fortsatt ingenting å si på engasjementet og taleflommen til den blide kvinnen som blant annet har en sentral rolle på St. Hanshaugen under den årlige tv-innsamlingen.

DOBLOUGLØKKA: Inne i leiligheten til Liv Kalnins ligger det gaver på stuebordet og pent oppstilte blomstervaser.

Ble feiret

Jeg har bodd her på Doblougløkka siden jeg var fem år, sier Liv. Hun fyller åtti år når vi er på besøk, den 8. mai, og det går ikke upåaktet hen. Datteren jobber seg gjennom festforberedelser på kjøkkenet, partikolleger fra Arbeiderpartiet har tatt turen innom, og snart er det duket for et ordentlig kakekalas. Den aktive damen har jobbet som lokallagleder for TV-aksjonen på St. Hanshaugen i elleve år nå, og er også med i en rekke ulike lag og organisasjoner.

Liv er genuint opptatt av menneskers ve og vel og har et stort engasjement, sier partikollega Ingunn Margot Rognlien. Hun forteller at Liv er godt likt av alle, og at hun har et varmt og flott vesen.


Opera og atomvåpen

På stuebordet ligger det et utvalg gaver som gir et lite innblikk i hva slags menneske Liv er.

Jeg elsker opera, sier hun og viser frem en nyervervet Øystein Wiik-cd. Ikke langt unna ligger en bok med tittelen Verdifellesskap for fred, som er en gave fra organisasjonen Nei til atomvåpen, som Liv har vært aktiv i, i flere år. Det var sønnen som vekket gnisten for kampen mot atomvåpen hos den på den tiden nypensjonerte damen.

Du må ikke bare sitte og se på TV, mor, du må engasjere deg, sa han til meg. Og med de ordene startet Liv en aktiv pensjonisttilværelse, med engasjement uten like.

Nå må du komme å se på hagen min, sier hun entusiastisk. Liv viser med stor glede frem den lille, bortgjemte idyllen. Under det vakre kirsebærtreet setter vi oss ned for å spise kake og drikke litt kaffe.

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du ville snakke med meg, for jeg har da ikke så mye å fortelle, sier Liv beskjedent. Men det tar ikke lang tid før Liv forteller om alt fra politisk engasjement, urettferdighet og verdens grusomheter, og selvsagt kjærligheten hun har til mennesker.


Mange venner

I år skal hun også lede TV-aksjonsinnsamlingen, som i bydelen har hovedsete i Markus menighets lokaler i Schwensens gate.

Folk er jo så blide og fornøyde hvert år, sier Kalnins. Hun viser frem bilder av mennesker som står i lang kø utenfor menighetshuset, som ønsker å være bøssebærere. Det er like spennende vært eneste år å se hvor mange som melder sin interesse, forteller Liv. Å se at andre engasjerer seg er en glede for den smilende damen. Det er ikke vanskelig å se at hun føler med alle de som har det litt vanskelig i samfunnet, og som trenger ekstra støtte.

Jeg pleier ofte å sitte på Baker Hansen, forteller hun. Der sitter hun selvagt ikke alene, men med nyervervede venner som trenger å praktisere norskkunnskaper. Liv har nemlig vært kontaktperson for flyktninger som trenger støtte.

Vi pleier jo ofte å bli sittende ganske lenge over en kopp kaffe, sier hun smilende. Hun forteller at hun stadig vekk får nye venner, som hun kan dele livets gleder og sorger med. Når vi kommer inn på temaer som krig og urettferdighet, tenner Liv. Hun er medlem i fredsorganisasjonen Fellowship of reconciliation og gjør sitt aller beste for å hjelpe dem hun kan.

Jeg har en familie fra Burundi som jeg er blitt gode venner med, og er "bestemor" for barna, sier hun.


Tro og teater

Jeg går i kirken hver søndag, sier Liv. Dette gjør hun for å søke ro og fred, samtidig som hun elsker å høre på orgelkonserter. Det er alltid Markus kirke hun går til, for der spilles ofte vakker orgelmusikk. Tidligere satt Liv i styret i menighetsrådet i Markus menighet.

Jeg er glad i å prate, sier Liv. Og det er det ingen tvil om, for historiene strømmer på. Liv har det aller best når hun er sammen med andre mennesker, og når hun hører på klassisk musikk. Det blir også tid til lesing, og da er det gjerne Ibsen som er favoritten.

Mor leste så mye eventyr for meg da jeg var liten, sier hun.

Barndommen ser hun tilbake på med glede, med en omtenksom og arbeidsom mor, som ofte jobbet harde kveldsvakter. Da satt den farløse jentungen hjemme og leste, eller så var hun hos venninnen Kari og hennes mor, som bodde like over gangen

Jeg liker teater og bøker som tar opp menneskelige problemer, sier Liv. Det er derfor ganske naturlig at hun har jobbet med mennesker i årevis, som kommunalt ansatt på trygdekontoret.


Ingen alder

Jeg er så glad for at jeg er så sprek og ikke har noen helseproblemer, sier hun fornøyd og stolt over det å ha fylt 80 år. Hun forteller at hun har mange venner som er mye yngre enn henne, og at det å bli eldre ikke skremmer henne.

Jeg føler meg tryggere, og med alderen er jeg ikke så redd for å være meg selv, sier Liv. Hun forteller at det er nysgjerrigheten og interessen for mennesker og ny viten som holder henne levende. Hennes politiske liv som arbeiderpartipolitiker startet mer eller mindre ved en tilfeldighet. Hun slumpet innom Folket hus for å få med seg et spennende foredrag om mobbing på arbeidsplassen, og meldte seg inn i partiet samme dag.

Jeg syntes de tok opp interessante ting, så jeg spurte om jeg kunne melde meg inn, sier Liv. Hun står den dag i dag oppført på St. Hanshaugens liste til høstens valg.

Jeg er nok den eldste på den listen, sier hun lattermild.


Fred

Tenk det jeg feiret 18-årsdagen min den 8. mai 1945, sier Liv som vil fortelle en ny historie. Hun forteller om frigjøringens glede, og hennes egen drøm som ble oppfylt.

Det eneste jeg ønsket meg til bursdagen, var fred, forteller hun. Og hennes bønner ble tydeligvis hørt, for da blendingsgardinene ble rullet opp, og menneskene strømmet bortover Bisletts gater, var fredens time endelig kommet. Liv er også medlem i Arbeidernes edrueligethsforbund og Bestemødre mot krig.

Vi pleier å dele ut informasjon en gang i uka nede på Karl Johan, sier hun. Da kan det hende at man treffer henne med en løpeseddel i hånden, og et stort smil.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene