RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Engler eller rabagaster?


Sølvgutter i litt friere form.
Sølvgutter i litt friere form. Foto: FOTO: ØYVIND MARKUSSEN
I kveld åpner utstillingen “Sølvguttene – lyden av et fellesskap” på Oslo Bymuseum.

FROGNERPARKEN: Engler eller rabagaster? Seriøse sølvstruper eller skøyeraktige sangfugler? Engler eller ikke: Vi elsker å høre dem synge julen inn. Vi har blitt avhengige av det rett og slett. De løfter oss opp i en høyere himmel, - en himmel full av lys og salige toner.

I tykt og tynt

Men hvordan er det mulig? Fotograf og visuell antropolog Øyvind Markussen, har forsøkt å finne ut av dette ved å følge guttekoret gjennom et helt år. Han har fulgt dem med kamera i tykt og tynt, og gir oss gjennom dette arbeidet et blikk på innsiden av livet i dette fantastiske fellesskapet; leken, sanggleden, engasjementet, slitet, utmattelsen, stoltheten. Alt kommer til uttrykk gjennom denne enestående dokumentasjonen.

Jubileum

På Bymuseet viser vi 30 fotografier satt inn i en kulturhistorisk kontekst.

Sølvguttene fyller som kjent 70 år i år! Hurra!

Parallelt slippes boken med samme tittel, ført i pennen av Tove Valmot og Olav Christensen.

“I en tid da gutteklubb er blitt et skjellsord, er Sølvguttene en suksessoppskrift på en livskraftig maskulin kultur. Ikke bare leverer guttene musikalske prestasjoner på høyt nivå, har det moro, blir selvstendige og scenevante. Koret gjør gutters handlingsrom større, ikke minst på det emosjonelle planet: Guttene synger uten fakter og med stort alvor, de berører publikum dypt. Sølvguttene har lykkes i å gjøre guttesang til en aktivitet som ikke truer, men tvert imot styrker ung maskulinitet” Olav Christensen.Bymuseet arrangerer gratis minikonserter i tilknytning til utstillingen i ikveld kl. 18.00 (på selve åpningen).

Lørdag 6. og søndag 14. nov. kl. 13.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere