RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Englishman in Vestre Aker


Jane Steenbuch hadde aldri hatt på seg ski da hun kom til Norge. I dag fryder hun seg når det er godt skiføre i marka. Foto: Ida Schmidt Nygaard
Jane Steenbuch hadde aldri hatt på seg ski da hun kom til Norge. I dag fryder hun seg når det er godt skiføre i marka. Foto: Ida Schmidt Nygaard
Da Jane Steenbuch (H) meldte seg inn i Høyre, sa hennes far: - At last! Denne høsten startet hun sin første periode i bydelsutvalget i Vestre Aker.

Røa: Jane Steenbuch (H) kom til Norge fra England i 1971 og følte hun hadde kommet til et øst-blokk land. - I forhold til London var Oslo grå og trist den gangen.

- Jeg flyttet hit på grunn av en gutt, en viking, smiler høyrepolitikeren.

Vikingen er hun fortsatt gift med og sammen har de en datter.

- Jeg har akkurat blitt bestemor, sier Steenbuch tydelig stolt.

- Vil finne ut selv

Steenbuch tok utdannelsen sin ved Universitetet i Oslo, engelsk hovedfag og kunsthistorie. Hun er lektor og har blant annet jobbet som lærer i Stavanger og ved Oslo Private Gymnasium.

- Jeg er en veldig nysgjerrig type som har behov for å vite hvorfor ting er som de er. Veldig mange klager og kritiserer politikere. Da jeg trappet ned i lærerjobben fikk jeg mer tid og bestemte meg for å bli lokalpolitiker slik at jeg kunne forstå de politiske prosesser som mange reagerer på.

Tre-kultur

Bondekulturen i Norge overrasket den unge Steenbuch.

- Jeg hadde aldri før vært borti en kultur som bygger alt av tre. Alle andre bygger jo i sten, smiler hun.

Kulturtilbudet i Vestre Aker rangerer hun ikke spesielt høyt.

- Nordmenn er ikke opptatt av kultur på samme måte som mange andre europeere. Det er ikke så viktig for dem å være omgitt av vakre bygninger. De er veldig opptatt av at ting skal være praktisk. Mitt inntrykk er at kunsten og kulturen finnes mer innenfor husets fire vegger.

Kvalitetssikring av barnehagene

Tatt i betraktning Steenbuchs bakgrunn er hun naturlig nok opptatt av skolepolitikk.

- Det er ikke lett å få meg sint, men det er mye i skolepolitikken som ergrer meg.

For eksempel fagplaner og eksamensoppgaver som ikke henger sammen.
Også barnehagene opptar Steenbuch.

- Det er et paradoks at alle vil ha flere barnehager, men ingen vil ha en barnehage i nabolaget. En ting er at vi trenger flere barnehager, men jeg er også veldig opptatt av kvalitetssikringen av barnehagens personale.

Steenbuch kommer fra det hun selv kaller en vanlig borgerlig familie.

- Min far var aktiv i lokalpolitikken i Conservative Party. Jeg var sosialist som student og da jeg endelig meldte meg inn i Høyre, sa min far: "At last!", ler hun.

Hun beskriver seg selv som en lyttende og analytisk møtetype.

- Men jeg liker også å styre. Jeg er jo lærer og det er det vi driver med. Under møter kan jeg nok bli litt utålmodig. Det er mange mennesker som prater for mye. Ikke ulikt i klasserommet.

"Village-feeling" i Vestre Aker

Sist Steenbuch var hjemme i England var det en sak i engelske medier som fanget hennes interesse. Det dreide seg om en gammel og ensom dame som hadde levd sine siste år på sykehjem uten familie og venner. Hun ønsket en kirkelig begravelse da hun døde.

Pressen fikk tak i hennes historie og hun fikk navnet "Eleanor Rigby" fra Beatles-sangen. Resultatet av at hennes historie ble kjent var at kirken, som ellers ville vært tom, var stappfull under begravelsen.

- Det fikk meg til å tenke på alle "Eleanor Rigbys" som sitter alene rundt om. Vi har mange av dem her i bydelen også. Tenk hvis alle kunne sette av litt tid til disse menneskene. Jeg mener det er viktig med frivillig arbeid. Vestre Aker Høyre har dannet en liten prosjektgruppe som ønsker å bevisstgjøre behovet for frivillig arbeid i bydelen. Det har jeg sansen for. Det er mulig det henger sammen med min engelske bakgrunn, men jeg ønsker mer "Village-feeling" her i Vestre Aker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere