RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enighet om Bygdøy-vern

Etter at Lokalavisen Frogner fortalte at Riksantikvaren ønsker statlig vern av Bygdøy Kongsgård, har saken blitt løftet opp på høyeste politiske nivå.

BYGDØY: Leder for Bydelsutvalget(BU) Frogner, Bjarne Ødegaard, har, sammen med byrådsleder Erling Lae, vært i samtale med fornyingsminister, Heidi Grande Røis.

Jeg er ikke lenger veldig engstelig for at arbeidet med vern og utvikling av Bygdøy Kongsgård, stanser opp, sier Ødegaard. Han opplever at Grande Røis er genuint opptatt av hva Oslo kommune mener om Bygdøy. Han er svært fornøyd med sporet prosessen nå er kommet inn i.

Erling Lae og jeg fikk presentere de hovedprinsipper som Oslo kommune har vært, og er, opptatt av. Vi ønsker å opprettholde og videreutvikle antall småbåtplasser ved Bygdøy sjøbad, vi ønsker å videreutvikle KNS seilsenter for barn og unge og vi ønsker å opprettholde antall opplagsplasser og servicetilbudet på Killingen, sier Ødegaard. Videre er det viktig for kommunen å beholde opplagsplassene på Bygdøy-siden.


Meningsløst

Vi har i denne prosessen opplevd at Statsbygg kjører et annet løp, som langt på vei går i retning av at de vil stramme inn og forårsake avvikling av båtopplagsplasser og service på Killingen og opplagsplassen på Bygdøy-siden. Statsbygg har til og med snakket om å flytte adkomsten til Vækerø. En meningsløs affære, mener Ødegaard. Han tror det er tverrpolitisk enighet i Oslo, både i bydelen og i bystyret, om at disse plassene er viktig for befolkningens glede over friluft og rekreasjon på fjorden.

Vi vet jo at verken Kim Halvor Hartvig eller Naturvernforbundet vil ha slik virksomhet på Bygdøy sjøbad, mens vi i styringsgruppen mener det er nødvendig å utvikle deler av området videre, samtidig som vi verner andre deler, påpeker Ødegaard.


Møtte Riksantikvaren

Ødegaard forteller at Riksantikvaren møtte den kommunalt oppnevnte styringsgruppen for Bygdøy Kongsgård i forrige uke. Og da var motsetningene mellom kommunens planer og riksantikvarens ønsker, tonet kraftig ned.

Jeg tror Erling Lae er blitt hørt, både i Miljøverndepartementet og i Fornyelesesdepartementet. Nå skal Oslo kommune jobbe sammen med Riksantikvaren i fortsettelsen. Konklusjonen er at alt arbeidet styringsgruppen har lagt ned de siste to årene, vil bli benyttet i alt videre fredningsarbeid. Og ikke minst gledelig, tidsperspektivet blir mye kortere enn vi kunne fryktet. Nå er vi tilbake på sporet for Bygdøy Kongsgård, slik jeg ser det, sier en svært fornøyd Ødegaard. Han roser Lokalavisen Frogner for å ha bidratt til å løfte denne gryende konflikten frem i lyset og dermed vekket sentrale myndigheter slik at de satte fortgang i prosessen.


Varig vern

Ødegaard opplever at alle parter ønsker Bygdøys beste. Men den bredt sammensatte kommunale styringsgruppen er opptatt av at man må se at hele dette store området består av mange enkeltbiter.

Det blir feil å verne alt mot all fremtidig bruk. Viktige områder skal vernes fordi de inneholder geologiske funn eller botaniske verdier, andre områder kan brukes til båtliv og andre aktiviteter, fordi de ikke inneholder slike forekomster. Her er jeg og Hartvig grunnleggende uenige. Vi kunne en stund frykte at Riksantikvaren ville legge seg på Hartvigs linje. Nå tror jeg at vi finner en vei videre som alle blir fornøyd med, avslutter BU-leder, Bjarne Ødegaard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere