RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enkle og kjappe knips


LETT: Aner du ikke hva ISO-verdier og hvitebalanse er? Da bør du lese denne testen av superenkle kompaktkameraer.
LETT: Aner du ikke hva ISO-verdier og hvitebalanse er? Da bør du lese denne testen av superenkle kompaktkameraer.
Nytt kompaktkamera før 17. mai? Vi har testet fire modeller som får plass i lomma.

LYD & BILDE: "Hvilket digitalkamera skal jeg kjøpe?"

Det er ikke et uvanlig spørsmål når vi teknikkjournalister forteller hva vi jobber med. Fotointeressen blant folk flest er enorm, og vi tar med oss kamera på fest, på reiser og i hverdagen som aldri før.

Her tester Lyd & Bilde fire nye kameraer som hovedsakelig er laget for dem som vil ha enkel håndtering, og som samtidig gjerne betaler en tusenlapp eller to ekstra for kvalitet.

Kameraene i testen har drøyt 5 x optisk zoom, og så bra automatikk at ferske fotografer kan konsentrere seg om hva de fotograferer – og ikke hvordan.

Les også: Hvilket kamera passer til deg?

Best i test

Nikon Coolpix S630
Terningkast: 4

Pris: Fra ca 3200 kr
Her finner du alle spesifikasjonene

Nikons proffmodeller leverer som oftest virkelighetstro bilder med nøytrale farger. Med S630 viser de at de også behersker kameraer for nybegynnere.

Førsteinntrykket er veldig positivt. Kameraet er stilig, med en herlig tyngde og en passe mengde knapper. Den gode følelsen holder seg når vi begynner å surfe rundt i menyene – som det ikke er så mange av.

Kameraet er veldig enkelt bygd opp med begrensede innstillingsmuligheter. Et riktig valg fra Nikon med tanke på målgruppen.

Coolpix S630 føles raskt både når det gjelder fokusering og reaksjon på knappetrykkinger. Men skjermen er dessverre skikkelig dårlig. Det kan likevel være verdt å huske at man ikke kan stole på hvordan bildene ser ut på kameraets egen skjerm! Som oftest blir bildene mye bedre enn kameravisningen tyder på. Her er farge- og hvitbalansen testens beste.

Kameraet er enkelt, gjennomtenkt, velkonstruert og pålitelig. Som sikt-og-knips-kamera til en overkommelig pris imponerer S630 stort, og vi bærer over med mangelen på vidvinkel.

Les mer om dette kameraet på Lyd & Bilde

Ribbet til skinnet

Sony Cyber-shot DSC-T500
Terningkast: 4

Pris: Fra ca 2947 kr
Her finner du alle spesifikasjonene

Sony har holdt utsiden så ren som mulig, men vi må dessverre si at innsiden er litt mer rotete.
Bakdelen med den ribbede designen er at kameraet kun har én utgangsport – som da selvsagt følger Sony-standard og ingenting annet. Den bruker man for å koble kameraet til en dockingstasjon. En stilig løsning, men ikke så veldig praktisk.

Så til pekeskjermen, som stadig er Sonys alternativ til "gammeldagse" knapper. Skjermen svarer bra, men som alle pekeskjermen trenger den store treff-flater for å være pålitelig. Problemet blir dermed at de store ikonene fører til at man må bla mye. Når man hele tiden må flytte hånden og ikke bare trykke inn navigasjonsknapper, blir systemet uoversiktlig og litt tregt.

Innendørs oppfører kameraet seg akkurat som en typisk Sony-kompakt, med vanlige feiltreff i hvitbalansen. Utendørs gjør kameraet derimot en meget god jobb. Fargene holder seg nøytrale – noe vi setter stor pris på. Totalt sett lever bildekvaliteten nesten, men ikke helt, opp til prisen.

Les mer om dette kameraet på Lyd & Bilde

Ingen åpenbaring

Olympus mju 7000
Terningkast: 4

Pris: Fra ca 3100 kr
Her finner du alle spesifikasjonene

Olympus har jobbet veldig med menyene sine de siste årene. Tanken er at alle skal kunne ta gode fotografier gjennom å følge guider med både tekst og bilder – direkte i kameraet.

Vi har hyllet tanken, men har dessverre ikke kunnet dele ut full score for gjennomføringingen ennå, og derfor er det alltid like spennende å teste nye generasjoner av kameraer fra produsenten. Helt i mål er de ennå ikke.

De gjennomskinnelige knappene lyses opp bakfra, akkurat som på en mobiltelefon. Ingen dum idé, og det gjør det mye enklere å navigere i menyene i mørke omgivelser. Menyene er fine, men dessverre føles de lite sammenhengende, og det virker som de er blitt utviklet av ulike mennesker på ulike tidspunkt.

Bildekvaliteten er litt kjedelig og intetsigende. Men støyreduseringen gjør jobben sin. Når støyen bryter gjennom for alvor på ISO 800, blir bildene snarere utvannet enn prikkete, noe som i de fleste tilfeller er å foretrekke.
Jevnt over godkjente bilder, men vi forventer oss mer fra Olympus, som vi vet kan produsere meget bra kameraer.

Les mer om dette kameraet på Lyd & Bilde

Fullspekket med funksjoner

Casio Exilim EX-Z400
Terningkast: 3

Pris: Fra ca 2700 kr
Her finner du alle spesifikasjonene

Casio var toneangivende på digitalkameraene tok sine første famlende steg på 90-tallet. I Norden er andre produsenter nå blitt mer populære, men Casio gir seg ikke uten kamp.

I det nye kompaktkameraet kan man stille inn parametre som fargemetning, kantskarphet og kontrast. Det er vel tvilsomt om disse mulighetene vil bli brukt av målgruppen. Resultatet er at menyene fylles av avanserte alternativer som sikkert kan avskrekke mange søndagsfotografer.

Vi finner dessuten klassikere som natt- og portrettfoto, men også noen interessante nyheter: Ett eksempel er et program som kan sette sammen flere bilder av et objekt i bevegelse. Dessverre krever de fleste av de nye programmene et stativ, og kommer derfor antagelig til å forbli ubrukt av den normale kompaktkamerabrukeren.

Bildene ser helt greie ut, men de stråler ikke mot oss, og oppleves som ganske intetsigende – som med Olympus-kameraet i testen. Bildekvaliteten er likevel godkjent.

Les mer om dette kameraet på Lyd & Bilde

Du finner hele testen på nettsiden til Lyd & Bilde

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere