RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ennå plasser igjen hos Minken

Skulle du gjerne latt ungene gå på Minkens Barne- og ungdomsteater - men har ikke rukket å søke? Fortvil ikke! Du kan gjøre det nå!

Homansbyen: Minken Fosheims teaterskole er kjempepopulær. Og ikke uten grunn. I en verden der altfor mange sitter passive foran TV-en eller PC-en og lar seg underholde, stimuleres fantasien. Man lærer ikke bare teknikk og replikker, og å bevege seg proft på en scene. Man lærer å bevisstgjøre de uttrykksmåtene alle i utgangspunktet er utstyrt med. Man utvikles som menneske. Og fremfor alt man har det gøy!

Noen sier at det er fire års ventetid for å komme inn på teaterskolen hos deg? Folk står i kø, tettere enn sardin i eske...

Nei da! Det er IKKE årevis med venting! forsikrer Minken. - Det er et helt vilt rykte! For dem som er litt tidlig ute, er det ennå ledige plasser igjen nå til høsten!

Ok. Alle som leser: Opp av stolen! Hiv dere på telefonen! Ring 22 69 55 75! På Barne- og ungdomsteateret i Josefines gate 7 kan de mellom seks og 18 år komme og lære å spille teater, én gang i uken!

Så kult! sier jeg misunnelig. Den som var barn igjen...

Vi har også noen plasser igjen på dagkurs for voksne også, fortsetter hun. Eller pensjonister. Det er bare å kaste seg på!

Hva hvis man har prestasjonsangst? Vet ikke om jeg tør, jeg. Klarer jo ikke å pugge handlelappen min engang!

Det er ikke skummelt! Vi gjør ikke dette for å lage ferdige forestillinger, men for å lære å samarbeide huske hvordan det er å leke! Fra september er det kursdag én gang i uken, også for denne aldersgruppen. Jeg er imponert av hvor flotte voksne damer som går rundt! sier Minken begeistret. Men mennene er noen feiginger! De tør ikke. Men de er hjertelig velkommen!


Bebov for barneteaterskole

Hvordan kom du på ideen med å lage eget barneteater?

Jeg var midt i min heteste karriere, ler hun. Jobbet i TV, radioteateret, revyer alt mulig! Jeg har alltid hatt det morsomt i jobben. Men fant ut at det ville være kjempeartig å prøve ut litt andre sider enn bare min egen karriere.

Litt av en utfordring. Fikk du noe hjelp, da?

André (mannen til Minken, red.anm.) er egentlig arkitekt, forteller hun. -Men han er også en tusenkunstner. Både praktisk og lærd på én gang! Der har jeg skutt gullfuglen... Men han hjelper ivrig til med alt. Vi koste oss en påske og lurte på hvordan vi skulle planlegge fremtiden. Jeg gikk på Elisabet Gordings barneteaterskole da jeg var liten, og likte det veldig godt! Men mange av vennene mine klaget: De få teaterskolene som var i Oslo, hadde så stor pågang! Det var veldig vanskelig å få plass. Da fikk vi ideen: Kanskje det var noe for oss? Lage en teaterskole for barn og ungdom? Etter å ha tenkt en stund, satte vi i gang. Snøballen begynte å rulle, og i oktober har vi holdt på i 15 år!

Det var vel enormt mye jobb?

Vi måtte skaffe lokaler og instruktører osv. Jeg var mye i Barne-TV da, så vi fikk gratis PR. Hadde jeg visst hvor mye jobb det var, hadde jeg kanskje tenkt litt. Nå er det blitt en institusjon som skal holdes og drives. Men det er morsomt fremdeles! Jeg trives veldig godt! smiler hun.


Lov å mene noe annet

Bortsett fra å fikse å knappe kostymet riktig - hva mer kan man lære her?

Man går her for seg selv, forklarer Minken. - For sin egen del. Vi lager ikke store forestillinger, selv om vi har familieforestillinger. Man lærer seg å bruke fantasien, kroppen og stemmen. "Bruke seg selv" på en riktig måte, finne sin plass i en helhet. Hva er viktig? Deltakerne venner seg til å ha selvtillit, vi analyserer improvisasjoner sammen. Alle oppfatter ting forskjellig, og barna lærer å lytte til hverandre, og diskutere.Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra foreldre som sier at ungene er blitt bedre på skolen! Når de har gått her, tør de å ta ordet, de vet at det ikke er farlig å ta feil! Det er lov å mene noe annet enn de andre. Å oppleve at noen ler av deg er heller ikke farlig. Tvert om, for en glede! Det er lov å våge å dumme seg litt ut - og merke at folk blir glade for det. Vi mennesker setter på oss mange rare masker - kjedelig både for oss selv og andre. Vi øver inn kroppsbevissthet, stemmebruk, tekstanalyse - selvsagt tilpasset de forskjellige alderstrinn. Skal man få til noe sammen, må alle yte sitt beste. Man lærer seg å slippe andre til - og merke at man får plass selv også.

Da vet du hva du kan lære hos Minken: Å bli en bedre aktør i det mest spennende rollespillet av alle - Livet selv. Meld deg på!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere