*Nettavisen* Nyheter.

Enslig mor eller far oppsigelsesgrunn?

En ung kvinne ble nylig bedt om å si opp jobben. Ikke fordi hun hadde gjort dårlig arbeid, men fordi hun som enslig mor ikke kunne jobbe skift. At slikt skjer i norsk arbeidsliv er ikke nytt, men det er fullstendig uakseptabelt.

Arbeiderpartiet synes det er viktig at kvinner og menn skal kunne kombinere lønnet arbeid med omsorg for barn. Å ha ansvar på hjemmebane og samtidig ta del i arbeidslivet er krevende for alle foreldre, og særlig for eneforsørgere. Derfor trenger vi et likestilt arbeidsliv, som gir hver enkelt av oss mulighet til å tjene penger, bruke evnene våre og delta i et sosialt fellesskap med gode kolleger. De fleste av oss vil jobbe og har godt av å jobbe. Da må arbeidsgivere legge til rette for at vi får mulighet til det.

Lovverket skal beskytte oss mot dårlig behandling fra arbeidsgivere. Arbeidsmiljøloven sikrer rettighetene våre som arbeidstakere, mens likestillingsloven regulerer forskjellsbehandling på grunn av kjønn. Hadde arbeidsgiver fulgt loven i tilfellet med alenemoren ville hun fått tilrettelagt arbeidssituasjonen slik at hun både kunne jobbe og ta seg av barnet. Men lover er ikke alltid nok. Noen ganger er det arbeidsgiverens holdninger som er problemet. Vi trenger gode arbeidsgivere som lytter til de ansattes behov og ønsker, og legger til rette for gode løsninger. Det er viktig for samfunnet som skriker etter arbeidskraft, det gir penger til velferd og en følelse av egenverdi for den enkelte.

Hvordan kan vi påvirke arbeidsgivere?
Mer likestilling i hjemmet: Hvis far tar en større del av svangerskapspermisjonen og barnets sykedager, vil han bli like ustabil arbeidskraft som mor. Dermed har arbeidsgivere ikke lenger noen grunn til å ansette, gi bedre lønn eller forfremme en mann fremfor enn kvinne hvis begge er like godt kvalifisert.
Fleksibelt barnehagetilbud: I fremtiden vil det bli viktig at barnehagen har mer fleksible åpningstider enn i dag. På Gjøvik vurderer kommunen om de skal tilby barnehage som er åpen på kveldstid. Andre kommuner gjør det samme. Mer fleksibel åpningstid i barnehagene vil gjøre hverdagen enklere for aleneforeldre og andre som jobber skift eller turnus.
Mindre ufrivillig deltid: Mange kvinner som i dag jobber deltid, ønsker seg heltidsstillinger. Det er forståelig, for det handler om å få en inntekt som er til å leve av og om å ha en forutsigbar hverdag. Etter at LO-lederen og statsministeren satte deltidsproblematikken på dagsorden, har mange kommuner nå satt i gang med å skaffe oversikt over, innsikt i og grunnlag for å gjøre noe med situasjonen.

Arbeiderpartiet vil at kvinner og menn både skal kunne jobbe og ha omsorg for barn. Ingen skal støtes ut av arbeidslivet fordi de er aleneforeldre.

Stortingsrepresentant Espen Johnsen (Ap)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.