RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Ensom - jeg?»


Et brennende engasjement: Esther Marie Lier ved Ullern Frivilligsentral.
Et brennende engasjement: Esther Marie Lier ved Ullern Frivilligsentral. Foto: ARKIVFOTO
Alle mennesker kjenner seg ensomme i blant. Noen kjenner mer på det enn andre. Det har avisene skrevet mye om i ukene før jul.

HOFF: Ingen skal behøve å være alene. Alle trenger en venn. En dame sa en gang: «Ensomhet er å ikke ha noen som bryr seg.»

Det handler om å stille opp for hverandre – både i julen og ellers i året!

Ensomhet er noe alle kjenner på før eller siden i livet. Den går på tvers av alder, bakgrunn og personlighet.

Ensomhet er alminnelig, fremfor spesielt. Det allmenmenneskelige gjør at vi har gjenkjenning på den vonde ensomheten – der man har en følelse av at noe mangler og at noe har forandret seg.

Engelskmennene snakker om «solitude» – det er den gode ensomheten, der vi kan hente oss inn igjen, glede oss over aleneheten og hente nye krefter. Det kjenner vi oss også igjen i.

Anders Smidt i Helsedirektoratet snakket på en konferanse i høst om dagens sult, som består av 1) Lavt selvbilde, 2) Isolasjon, 3) Utstøting, 4) Stigmatisering.

Dagens sult inneholder blant annet noe av den ensomhetsopplevelsen mange har.

Frivilligsentralene er viktige bidragsytere for å stille denne sulten, sa Smidt, og fortsatte med å si at fattigdommen i dag heter lav sosial kapital.

Ikke slutt å være nysgjerring!, sa han. Spis et måltid sammen, invitér venner, naboer og familie. Hold kontakt! Det øker den sosiale kapitalen!

Menneskets viktigste behov er å bli sett! Å gi et smil, trykke en hånd, si noen gode ord, er alle uttrykk som viser at vi ser den andre.

Her har vi mye å gi – blant dem vi møter i hverdagen – og kanskje også overfor dem vi ikke kjenner.

Besøkstjenesten i Ullern ønsker å redusere ensomheten – hele året! Meld deg som besøksvenn! Ved å se hverandre og gjøre noe med det, kommer gleden og takknemligheten som en bonus for alle parter!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere