*Nettavisen* Nyheter.

Entrepenører i solidaritet

Studenter ved Kaos- pilotene Norge har nylig tilbragt tre måneder i Buenos Aires, der de har arbeidet med sosialt entrepenørskap. Nå vil de dele erfaringene sine med Fairtrade-bydelene i indre øst.

GRÜNERLØKKA: Vi har lært utrolig mye. Man lærer på en helt annen måte når man er i felt. Etter krakket i Argentina i 2001 lever befolkningen under helt andre premisser, og det har vært lærerikt å se hvordan folk jobber som entrepenører i små firmaer i et skakk-kjørt land, for oss som kommer fra vesten, sier Anders Haugeli Halvorsen, student i 2. klasse ved KaosPilot Norge.

Ler av feil

Kaospilotstudiet er en alternativ lederutdannelse, som stammer fra Danmark. Kaospilotene legger vekt på en sosial profil, og jobber derfor for sosialt ansvarlig næringsliv.
Det handler mye om bærekrafighet, og det lærte vi mye om i Argentina. Etter krakket i 2001, da hele økonomien kollapset, har det oppstått mange mikrobedrifter. Det er ofte grasrotbedrifter, som er eid av arbeiderne selv og som har en relativt flat struktur, forteller Mads Hanssen, og legger til at næringslivet her hjemme kan lære mye av entrepenørene i Buenos Aires.
Den ene bedriften vi besøkte, hadde en "regel" hvor de lo hvis de gjorde feil. Hvis man kan le av sine feil er det lettere å reise seg opp og prøve igjen, fortalte de. De har jo en mye større risiko å ta, ettersom økonomien er så usikker, men de valgte å le og heller lære av feilene sine, sier han.

Informasjon

I fjor høst og i vinter vedtok både Oslo kommune sentralt og bydelene i Oslo indre øst at de skal være så kalte Fairtrade-bydeler. Studentene ved Kaospilot Norge tror dette er en viktig signaleffekt for å øke bevisstheten rundt sosialt entrepenørskap og rettferdig handel.
Det er veldig viktig. Vi ser at i mange år har pris og kvalitet vært avgjørende innen handel, men nå kommer etikkaspektet mer og mer, sier Marte Strandskogen.
Da bystyret - og bydelene - skulle vedta Fairtrade-by-avtalen, var det flere reaksjoner fra partiene på Høyre-sida av politikken, som hevdet det var feil å binde seg til én leverandør, og at det er viktig å bevare konkurransen i markedet, for å garantere best kvalitet og pris på varene. Kaospilotene mener imidlertid at det er mulig å oppmuntre til både konkurranse og sosialt ansvarlig handel.
Man må få forbrukerne til å etterspørre Fairtrade-produkter. I tillegg må selvfølgelig produktene være så gode i seg selv at de selger, sier Marte Strandskogen, og legger til at deres rolle etter oppholdet i Argentina i stor grad handler om informasjon.
Vi har vært der og sett, og vi har sett at det fungerer. Det er dette vi nå må bringe videre. Alle i klassen vår har blitt berørt av det vi har opplevd, og nå bringer vi det videre til venner og familie. Et eksempel er kjæresten min, som gledesstrålende fortalte at han hadde kjøpt Max Havalaar-bananer (Fairtrade journ. anm.). Fordi jeg hadde fortalt om Fairtrade, ble han plutselig mer oppmerksom på det når han var i butikken, sier hun, og legger til at opplevelsen utvilsomt kommer til å farge deres yrkesvalg og forbruksmønster.
Torsdag 14. juni klokka 17 holder Kaospilot-skolen åpent hus på Indigo i Brenneriveien 9, med presentasjon av prosjektet fra Buenos Aires.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.