Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er det helsefarlig å bo i Nordre Aker?

Geir Olav Lauritzen har flyttet til Kringsjå for tolv år siden. Det har hjulpet ham til å holde seg i form, mener han selv. Folkehelseinstituttet vil vite om det også gjelder flere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Geir Olav Lauritzen har flyttet til Kringsjå for tolv år siden. Det har hjulpet ham til å holde seg i form, mener han selv. Folkehelseinstituttet vil vite om det også gjelder flere. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
For ti år siden ble 50.000 Osloborgere helsesjekket for å se hvordan bosted påvirker helsen deres. Nå er det på tide å se hva som har skjedd med dem.

NORDRE AKER/OSLO: Blant disse var mange bosatt i Nordre Aker.

Den store Helseundersøkelsen i Oslo (HUBRO) inviterte i 2000–01 alle som var 30, 40, 45, 59/60 og 75/76 år til sjekk for å se hvordan det sto til med helsen deres-. Nå vil Folkehelseinstituttet gjerne ha de samme menneskene til å delta i en ny spørreundersøkelse, "Helse og miljø i Oslo", for å finne ut hvordan det har gått med dem, og om noe i nærmiljøet kan påvirke helsa.

– Viktige tilbakemeldinger

Cirka 35.000 av gjengen fra forrige omgang bor fortsatt i Norge. I dag er de 39–85 år, og skal nylig ha fått et fire siders spørreskjema i posten.

– Dersom alle inviterte deltar, kan vi finne ut mer om hvordan miljøforhold påvirker helsa. Resultatene kan brukes til å forbedre nærmiljøet og forebygge sykdom, for eksempel hjerte- og karsykdom. Uansett om du deltok eller ikke deltok i forrige undersøkelse, gir du et meget viktig bidrag ved å delta denne gangen. sier prosjektleder og avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet.

Europeisk sammenlikning

Når Folkehelseinstituttet har fått inn svarene, kan de sammenlikne disse med svarene fra forrige gang, med opplysninger i ulike helseregistre og med miljøopplysninger. Dermed kan de finne ut noe om nærmiljøets betydning for helsa og om utvikling av sykdom over tid. Forskerne skal også se på andre mulige sykdomsårsaker enn nærmiljø.

– Med økende grad av urbanisering og eventuelle endringer i sosiale forhold, er dette viktig å undersøke i en storby som Oslo. Resultatene av spørreundersøkelsen vil også inngå i et større europeisk prosjekt som inkluderer cirka 30 land. Dette gir større muligheter for å finne fram til sikre sammenhenger, sier Schwarze.

Personvern

Undersøkelsen er godkjent av Datatilsynet og Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. Alle opplysninger vil bli anonymisert slik at opplysninger på skjemaene ikke kan kobles sammen med navnet på den som har svart.

Vil du vite mer om studien "Helse og miljø i Oslo" se www.fhi.no/helmilo.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!