RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommer vi til å huske Madcons «Glow» på grunn av Melodi Grand Prix-suksessen eller på grunn av sommeren 2010?
Kommer vi til å huske Madcons «Glow» på grunn av Melodi Grand Prix-suksessen eller på grunn av sommeren 2010? Foto: FOTO: Andreas Kleiberg/Bonnier Amigo

Er dette årets sommerhit?

Sommerlåtene er som regel ekstremt fengende – enten lett å synge til eller lett å danse til.

Sjansen er stor for at Postgirobyggets «En solskinnsdag» og «Idyll» enten blir spilt av deg eller nær deg i løpet av sommermånedene.

Arne Hurlen hadde ikke «sommerhit» i tankene da debutalbumet «Melis» kom i 1996. Men siden den gang har albumets to sommerlige låter blitt spilt om og om igjen hver sommer.

– Jeg må vel innrømme at det var en genistrek, selv om det selvfølgelig bare er en ren tilfeldighet at de er blitt sommerslagere, sier musikeren som fyller 40 år lørdag 17. juli.

Mannen som er blitt en av nordmenns sommerfavoritter, svarer ubetinget ja på spørsmålet om «En solskinnsdag» og «Idyll» har vært lukrative.

– Det er viktig å lage hitlåter. Og vi spiller bare hitlåtene på konsertene, forteller han.

Må bade nok

Hurlen hører imidlertid ikke på sine egne låter. De får han nok av på de mange sommerkonsertene Postgirobygget gjør hvert år. Han elsker imidlertid sommermusikk.

På oppfordring fra den norske streamingtjenesten Wimp har Hurlen derfor sagt ja til å lage sin egen liste med 18 sommerfavoritter. Her har han blant annet tre låter av The Killers.

– Jeg blir helt revet med om jeg hører for eksempel «When you were young» på et utested i sommersolen. Det er så drivende friskt, sier han.

Andre låter på lista gir ham gode sommerminner, som «Summer of ’69» av Bryan Adams, «The stand» av The Alarm og «Känn ingen sorg för mig Göteborg» av Håkan Hellström. Ellers består lista blant annet av «Sola skinner» av Jokke & Valentinerne og to låter av favorittbandet Arcade Fire.

På slutten av lista har han med seks neddempede sommerlåter, blant dem Travis-låten «Why does it always rain on me?».

– Det er sånne låter jeg spiller når jeg innser at sommeren er over for denne gangen. Hele konseptet med sommeren er jo at den må ta slutt en gang. Da skal man føle at man har badet nok i sjøen, stått tilstrekkelig mange timer på vannski og hatt nok hyggelige selskaper med vin utendørs, sier Hurlen, som i år har lagt sin egen sommerferie til Norge.

Må føles sommerlige

Sveinung Rindal, leder for digitalavdelingen i Platekompaniet og tidligere salgssjef i Musikkoperatørene, mener det er ulike faktorer som spiller inn når en melodi får merkelappen sommerlåt.

– Låtene må først og fremst føles sommerlige, fastslår han.

En typisk sommerlåt kan ha ordet «sommer» i seg, som «Neste sommer» med DeLillos eller Don Henleys «The boys of summer». De kan være dansbare, som Rihannas «Umbrella» eller Donkeyboys «Ambitions».

De kan ha latinske eller søreuropeiske rytmer, som Los del Rios «Macarena». De kan ha californisk sommerlyd over seg, som «I’m Yours» av Jason Mraz.

– Noen sommerlåter er gjerne repeterende og godirriterende. Dessuten er det som regel én eller to nye sommerlåter på norsk eller svensk hvert år, sier musikkjenneren.
Rindal tror det er god butikk for artistene å få en sommerhit.

– Om sommeren er det ofte flere muligheter for å få musikken sin profilert på radio og TV. Og det som selger godt i juni, juli og august, preger ofte høstmånedene, sier han.

Sommerminner

NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne forteller at Reiseradioen på P1 har sin egen spilleliste som nesten bare består av sommerslagere.

– Det har jo ikke vært helt sommer hvis vi ikke har hørt Povl Dissings «Svantes lykkelige dag (Om lidt er kaffen klar)». Låtene trenger ikke å handle om sommeren. Det er viktigere at de er positive, sier Ytre-Arne.

NRK-kollega Mats Borch Bugge, musikksjef i P3 og MP3, sier at de to kanalene ikke har egne sommerlister.

– MP3-redaksjonen lager hvert år sin egen sommerlåt, men tidligere sommerhiter legges ikke i rotasjon, forteller han.

Musikksjefen mener sommerhitene er uløselig knyttet til sommerminner, som dansing, forelskelse og klining. Låtene er som regel ekstremt fengende – enten lett å synge til eller lett å danse til.

– Tidligere var sommerhitene definert fra vestlig kultur, og etter hvert kom de latinske rytmene inn. De siste årene har vi fått inn nye musikalske impulser fra Øst-Europa.

– Jeg ser ikke bort fra at vi om noen år får høre innslag av sørøstasiatiske musikkelementer, for eksempel fra Thailand. Det er ikke utenkelig, så lenge det fenger, sier Borch Bugge.

Hva blir årets sommerhiter?

I år kjemper blant andre Madcon, Jason Castro, Katy Perry, Train, Shakira og Eminem (feat Rihanna) om å få årets sommerhit, mener plateselskapene.

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3 og MP3, tror imidlertid det er låtene til to andre artister vi i ettertiden kommer til å forbinde med sommeren 2010.

– Jeg tror «We no speak Americano» av Yolanda Be Cool og «Stereo love» av Edward Maya (featuring Vika Jigulina) blir årets sommerhiter – kanskje sammen med Jason Castros «Let’s just fall in love again».

– Madcons «Glow» tror jeg ikke kommer til å gi oss sommerminner, selv om den selger veldig godt og spilles mye på radio akkurat nå. Vi vil nok heller tenke Melodi Grand Prix når vi hører den låten i årene som kommer, sier Borch Bugge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere