*Nettavisen* Nyheter.

Er dette tidenes frekkeste tyveriforsøk?

Gjerningsmannen gikk inn på den åpne avdelingen på Rødtvet sykehjem og forsøkte å lokke eldre med klemmer og sjokolade før vesker og andre verdisaker ble forsøkt tatt. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

En ukjent person gikk fredag inn på Rødtvet sykehjem og lokket eldre med sjokolade og klemmer, før han så forsøkte å stjele fra dem.

RØDTVET: Politiet på Stovner mottok sist fredag en anmeldelse fra Rødvet sykehjem etter en svært ufin hendelse. Ifølge jourhavende betjent ved Stovner politistasjon skal en person ha gjort forsøk på tyveri fra eldre, inne på sykehjemmet.

Gjerningsmannen skal ha forsøkt å lokke de eldre ved å tilby de sjokolade og klemmer, før han så forsøkte å ta verdisaker og vesker fra dem.

Avslørt av beboere

Hendelsen ble avverget av to av sykehjemmets egne beboere, som ble mistenkelige da en person de ikke kjente gikk inne på den såkalte korttidsavdelingen.

Bestyrer ved sykehjemmet, Per Bo Svenson, sier standard rutine er at pårørende henvender seg i resepsjonen og til vaktrom ved ankomst på sykehjemmet, som på korttidsavdelingen kun er låst på kveldstid og i helger.

– I dette tilfellet reagerte man fordi det ikke skjedde, og fordi to pasienter reagerte og lurte på hvem vedkommende var siden de ikke kjente personen, sier Svenson.

Stakk av

Bestyreren forteller at personen stakk fra sykehjemmet da han ble spurt hvem han var og hvem han skulle besøke. Ifølge Svenson har ikke de ansatte oppdaget at noe er blitt stjålet.

– Etter å ha snakket med de ansatte vurderte politiet det slik at de ikke valgte å komme å undersøke for spor, sier han.

Svenson, som har vært ansatt som bestyrer siden september i fjor, kjenner ikke til at en slik hendelse har skjedd tidligere. Han sier at de nå vil gjennomgå rutinene ved sykehjemmet for å unngå flere liknende saker.

– Når ting som dette skjer er det naturlig at man har en gjennomgang og ser på hvilke rutiner man har, sier han.

Ifølge jourhavende etterforsker ved Stovner politistasjon er saker hvor eldre blir ofre for tyveri et stadig tilbakevendende problem.

– Eldre er litt utsatt for dette. De må være skeptiske til ukjente folk som ringer på og skal hjelpe. De må være mistenksomme og ta de vanlige forholdsreglene, sier etterforskeren.

Stort fokus

Senere samme dag ble en eldre dame på 69 år oppsøkt i sitt hjem i Trondheimsveien nær sykehjemmet. En person kom seg inn i leiligheten og stakk av med 500 kroner.

Ifølge politiet ble samme modus brukt her som i hendelsen ved Rødtvet sykehjem, og sakene etterforskes i sammenheng. Ifølge politiet får saker der eldre rammes stort fokus i etterforskningen, men ingen er så langt mistenkt eller avhørt i sakene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.