*Nettavisen* Nyheter.

Er du den nye store sumo-stjernen?

DAVID MOT GOLIAT: Martin Dalsbotten prøvde å få lederen av sumokomiteen, Hans Olaf Evensen Borg, ut av ringen. Foto: ALLE FOTO: ANDREAS LINDBÆK

Norge har i flere år hevdet seg høyt internasjonalt i sumobryting. Nå håper Lambertseter Bryteklubb at noen fra deres klubb kan videreføre Norges ære internasjonalt.

Klikk på bildet for å forstørre.

TOK NM-SØLV: Jan Egrin (t.v) prøver å psyke ut Jens Bendik Grande.

Klikk på bildet for å forstørre.

RÅTT PARTI: Det er ikke enkelt å få tak i en profesjonell sumobryter

Klikk på bildet for å forstørre.

GOD TRENER: ronny Allman har vært helt i toppsiktet som profesjonell utøver.

LAMBERTSETER: Bryteforbundet har vært bekymret over at mange i aldersgruppen 13-19 år har gitt seg som brytere i den tradisjonelle gresk-romerske brytestilen. Derfor har Lambertseter Bryteklubb startet opp en egen treningsgruppe for sumobryting.– Sumobryting er en enklere form for å bryte. Derfor håper vi at så mange som mulig møter opp på treningene og ser om dette er noe for dem, sier leder i bryteklubben, Mona Kulbay.

Åtte års opphold

Like før jul ble det arrangert NM i sumobryting i Tønsberg for første gang på åtte år.

Selv om dette var nytt for de aller fleste, tok Jan Egrin (18) sølv i 85-kilosklassen.

– Det var ganske morsomt. Sumobryting handler om balanse og styrke, mens i vanlig bryting er det teknikk og kast som er i fokus, sier Jan Egrin.

Han var en av seks brytere som møtte opp på årets første sumotrening forrige tirsdag.

– Nå ønsker jeg å fortsette så lenge som mulig. Det ser ut som om treneren (Ronny Allman, journ.anm) vet hva han driver med, sier Egrin.

LES MER OM SUMOBRYTING HER:

Martins største utfordring

Klar for World Games

Legendarisk trener

Og Ronny Allman er ikke hvem som helst innenfor sumobryting. Han har vært profesjonell amerikansk fotballspiller og startet sumobrytingkarrieren da han la opp som spiller.

Selv om han begynte med sumobryting som 30-åring, har han tatt sølv i VM og bronse i EM. Allman tror at sumobryting kan ta av i Norge.

– Det spørs hva klubbene gjør. Utøverne har uansett et bedre utgangspunkt enn hva vi hadde da vi var på topp både i Europa og verden forøvrig, sier Allman.

– Og kanskje neste mester kommer fra Lambertseter?

– Det hadde selvsagt vært veldig moro. Men vi tar små steg og kanskje kan vi hevde oss på internasjonale stevner allerede nå til våren, sier Allman.

Lambertseter Bryteklubb trener i bryteklubbens lokaler annenhver tirsdag og har utstyr å låne ut til personer som ønsker å teste ut sporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag