RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er du en "chav" som "homelurker"?


FRA GATA: "Youth-speak" er hovedkilden til ny britisk slang, ifølge forfatteren av "Shoot the Puppy: A Survival Guide to the Curious Jargon of Modern Life". (Foto: Paal Audestad)
FRA GATA: "Youth-speak" er hovedkilden til ny britisk slang, ifølge forfatteren av "Shoot the Puppy: A Survival Guide to the Curious Jargon of Modern Life". (Foto: Paal Audestad) Foto: Foto:
Sjekk slangforrådet før englandsferien. Ellers er det fort gjort å bli omdøpt til "Sharon" eller "Wayne". Det er ikke særlig "nifty".

Årlig kaster 30 millioner besøkende glans over de britiske øyer. Det vil si, noen kaster mer glans enn andre. Den som tror jevnlig inntak av tippekampen er nok til å holde engelsken i trim, kan for eksempel tro om igjen.

Stort sett slipper turister å forholde seg til obskurt gatespråk eller snakke i ustandardiserte former. Men det kan være smart å gjøre seg kjent med uformell dagligtale, så de blant annet vet at vi bruker "k" for "tusen", "crap" for "søppel", "knackered" for "trøtt" og "dosh" for "penger", sier Tony Thorne, spaltist og forfatter tilknyttet King's Colleges Language Centre i London.

Ungdomsklubb

Nylig publiserte Thorne "Shoot the Puppy:* A Survival Guide to the Curious Jargon of Modern Life". Det er tydelig at ting er skjedd innen kommunikasjon siden Churchill og Thatcher. Og ting skjer ennå.

Ifølge Thorne er og blir "youth-speak", altså det ungdom sverger til, den mest fruktbare grunnen for slang.
Det finnes andre typer jobb- og kontorslang, og som alltid spesifikk slang for politi, kriminelle, fengsler og lignende skjønt disse virker mindre viktige i dag, sier han.

Unge menneskers tale, nå som regionale, etniske og kjønnsforskjeller tones ned, ligner etter hvert en fullt utviklet dialekt. I tillegg importerer vi fortsatt en del begreper fra media, showbiz, forretningssjargong fra USA samt enkelte rap- og hip-hop-termer.

Stygg i munnen

Er du en "discount diva" altså en kompetent, men krevende kunde? Vel, heller det enn en "Sharon" et slags kvinnelig motstykke til vår egen "Harry" (som britene ville døpt "Wayne"). Andre høydepunkter fra Thornes bok inkluderer "deskfast" (pultfrokost), "digger" (platesamler), "furkids" (kjæledyr) og "smirting" (flørting i røykepausen).

Favoritten hans er likevel "chuddies" en indiskættet variant for "underbukser".
Selv har jeg en hang til slang fra 60-tallet "fab" og "fabulosa" er kommet tilbake. Dessuten er jeg glad i barnlige uttrykk som voksne imiterer som i "aye-aye, shepherd's pie" istedenfor "yessir".

"Moist" skal du derimot vokte deg for å ta i munnen.
Jeg ble akkurat gjort oppmerksom på at det er det mest uhøflige adjektivet der ute. Det har flere tvilsomme betydninger, uten at jeg er sikker på hvilken det siktes til, sier Thorne.

Da er det fristende å bringe inn norske H.L.V. Siempre, som oversatte amerikaneren Mark H. Smiths detektivroman "Moist" i 2006.
I vanlig engelskbruk betyr det "fuktig" eller "rå". Brukt om øyne kan ordet også ha betydningen "tårefylt". Den "groveste" jeg vet om, er i uttrykk som "klam i skrittet", sier han.

Underholdning

Hvor viktig for utviklingen er Hollywood-maskineriet?
Det er mye mindre viktig enn det var på 1950-1970-tallet, sier Thorne.

Vi låner fortsatt noe fra Statene gjennom underholdningsindustrien og pressen, jamfør "metrosexual", "downsize" og enhver form for New Age-preik. Siden 1980 har Storbritannia imdlertid skapt og brukt sin egen slang-terminologi, eksempelvis slang som rimer.

Innen business-sjargong er markedsførings-, finans- og ikt-sektoren særlig innflytelsesrik, skal vi tro Thorne.
Fra gata får vi ting inn via klubber, fanziner, nettsider og sangtekster. Innen livsstil er det journalister som plukker opp terminologien og bringer den videre, sier han.
Som i dette tilfellet, med andre ord.

* "Shoot the puppy", betyr å våge og gjøre det utenkelige

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere