*Nettavisen* Nyheter.

Er du et psychonaut?

PSYCHONAUT: Steinar Sevje (31) er «psychonaut» – som Motorpsycho-fansen kaller seg selv. På armen har han blant annet tatovert bandets logo.

Plateaktuelle Motorpsycho har en av Norges mest hengivne fanskarer. Det gir bandet gåsehud.

Klikk på bildet for å forstørre.

GUTTA: Motorpsycho har hatt flere ulike medlemmer, men består nå av Hans Magnus «Snah» Ryan (t.v.), Kenneth Kapstad (i midten) og Bent Sæther. (FOTO: Anja Basma)

Klikk på bildet for å forstørre.

VINYLFETISJ: Motorpsycho er glad i vinylformatet. Da de ga ut «Child of the Future» som markerte 20-årsjubileet deres, kom plata bare ut på vinyl.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY PLATE: Motorpsycho er aktuelle med «Heavy Metal Fruit», et seksspors album som slippes 11. januar.

– Jeg synes det er helt rått at folk har fulgt oss siden tidlig 90-tall. Å se de samme ansiktene på mange av våre konserter, og å møte folk med Motorpsycho-tatoveringer, det gir meg gåsehud, sier Hans Magnus «Snah» Ryan, gitarist i Motorpsycho.

I fjor feiret bandet 20-årsjubileum, og 11. januar i år slipper de skiva «Heavy Metal Fruit».

– Ingen skulle trodd at vi kom til å holde på så lenge, det er både fantastisk og mystisk. Og det å ha så hengivne fans bidrar til at jeg som musiker blir både skjerpet og motivert.

– Det som skjer platemessig og på scenen skal være interessant for alle, oss selv inkludert, sier Ryan.

Psychonaut

Steinar Sevje (31) er en av de trofaste tilhengerne. Han står bak facebookgruppen «Psychonauts», oppkalt etter kjælenavnet den tallrike Motorpsycho-fansen har på seg selv. Sevje har vært fan i snart 15 år, men går ikke lei.

– Jeg falt for blandingen av fine melodier og tung rock. Etter hvert som jeg ble voksen, ble bandet det også, og deres utvikling har speilet min musikalske modningsprosess, forklarer han.

Kultstatus

Motorpsycho ble født i Trondheim i 1989. De stjal navnet fra en Russ Meyer-film og markerte seg med melodiøs og eksperimentell rock, med dype røtter i den psykedeliske rocken fra 70-tallet.

Andre inspirasjonskilder er Motorhead, The Who, Led Zeppelin, Beatles, Sonic Youth, Bob Dylan og Kiss.

Bandet slo igjennom med albumet «Demon Box» i 1993. Siden den gang har de utviklet kultstatus, høstet flere spellemannspriser og turnert massivt i Norge og resten av Europa. De er også et veldig produktivt band, og har gitt ut nye album nesten hvert eneste år siden 1991.

– Trender kommer og går, men vi gjør fortsatt vår egen greie. Samtidig som musikken vår hele tiden er under utvikling. Jeg tror fanbasen vår setter pris på det, sier gitarist Ryan.

Ingen medienisser

Carl Christian Johansen, musikkjournlist hos ballade.no, tror allsidigheten er litt av hemmeligheten til Motorpsycho.

– De fornyer seg stadig. Hver gang det kommer en ny plate, oppleves det som å oppdage bandet på nytt. De lager også musikk innenfor et segment av rocken som er veldig populært, uten at de nødvendigvis kan kalles et kommersielt band.

– De holder en lav profil og er ingen medienisser, utdyper Johansen.

Vinylband

Motorpsycho har alltid hatt en forkjærlighet for vinylformatet. Jubileumsalbumet «Child of the Future» ble faktisk kun utgitt på vinyl, uten at det hindret plata i å nå 14. plass på VG-lista.

– Det er ingen fanesak for oss, men vinylformatet gir det klart beste lydbildet. Det er ikke uten grunn det har overlevd både kassetter, CD-er og minidisk.

– Jeg synes det er synd at dagens forbrukere nøyer seg med Mp3-formatet som forringer kvaliteten på musikkopplevelsen, sier Ryan.

Mange samler på vinyl, og det gir positivt utslag på hitlistene. Av bandets 15 album (da regner vi også med sideprosjekt som «The International Tussler Society») har 14 av dem kommet seg inn på VG-lista. Pussig nok er det gjennombruddsalbumet Demon Box (1993) som aldri nådde opp.

– Det skyldes at platesalget på den tiden generelt var mye høyere, og konkurransen om listeplasseringer mye hardere. I dag er det helt annerledes. «Child of the Future» ble gitt ut i et opplag på 3000, og det holdt til plassering, påpeker musikkjournalist Johansen.

Signert Hiorthøy

De fleste av bandets utgivelser til er små kunstverk signert den erfarne illustratøren Kim Hiorthøy.

– Men du må ikke ha platespiller for å være Motorpsycho-fan, selv om det hjelper, sier fanboy Sevje, som har sett rundt 30 konserter. I så måte er han ganske typisk for kjernepublikummet til Motorpsycho. De følger gjerne etter bandet på turné. Sevje vil likevel ikke påstå at han er en ukritisk fan.

– Den siste konserten jeg var på, ble jeg faktisk skuffet over. Men de noen og tjue andre jeg har sett, har stort sett vært optimale, så jeg er nok i likhet med psychonauter flest blitt veldig bortskjemt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.