Gå til sidens hovedinnhold

Er han utro?

Frykter du at kjæresten din er utro? Da bør du ta magefølelsen på alvor, sier familieterapeut Vibeke Bonne Øyri.

KVINNEGUIDEN.NO: Fem tegn på utroskap:
* Han oppfører seg annerledes enn han pleier og er gjerne urolig.
* Han kjøper plutselig mye nye klær og er veldig opptatt av utseendet sitt.
* Han jobber mye overtid og må tilbringe mye tid på jobben på fritiden sin.
* Han er kritisk til forholdet.
* Dere har mindre sex enn tidligere.

- Ta magefølelsen din på alvor, dersom du har mistanke om utroskap. Det kan hende du har rett, sier familieterapeut Vibeke Bonne Øyri.

Ikke riktig å snoke

Hun forteller at hun ofte opplever at den ene parten i et forhold lenge har skjønt at kjæresten har vært utro, og hatt en vond følelse selv om man ikke har sett noe konkret.

Likevel synes ikke familieterapeuten at det er riktig å snoke i sakene til kjæresten.

- Det bryter med etiske grenser å sjekke mobiltelefonen eller e-posten til kjæresten, men jeg har hatt mange kvinner hos meg som har vært i sjokk etter å ha avslørt kjærestens utroskap via mobilen hans. Da har de allerede hatt en mistanke på forhånd, forklarer Øyri.

Les også: Slik varer forholdet livet ut

Derfor skjer det

Det er mange grunner til utroskap, men som oftest handler det om dårlig kommunikasjon;

- Utroskap kan oppstå fordi man har det dårlig sammen. Kanskje har man vokst fra hverandre, spenningen er borte og det er rett og slett kjedelig å være i forholdet.

- For mange er det nødvendig med spenning og intensitet i kjærlighetslivet, men ikke alle har det sånn Da blir det en ubalanse mellom partene som kan føre til utroskap, forklarer Øyri.

Les også: Slik ødelegger du daten

Du kan takle det

Utroskap er et alvorlig tillitsbrudd og det er vanskelig å leve sammen som par etter at noe slikt har skjedd. Familieterapeuten oppfordrer par og enkeltpersoner til å søke profesjonell bistand dersom de opplever utroskap og ikke alltid høre på venners råd.

- Det er mulig å leve sammen etter utroskapen, men man er nødt til å tilgi, bli ferdig med det og legge det bak seg. Likevel er det mange som sliter med å stole på kjæresten i ettertid, sier Øyri.

Les flere saker om sex og samliv på Kvinneguiden.no

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her