Gå til sidens hovedinnhold

Er ikke den stygge ulven

Bjarkø eiendom har allerede brukt et millionbeløp på å pusse opp Sagene bad. Sist torsdag ble bydelsutvalget informert om planene.

SAGENE: Vi har gjort mer med Sagene bad det siste halve året, enn det Oslo kommune har gjort de siste 20 åra, sier prosjektleder i Bjarkø eiendom, Trygve Bjarkø, som avviser påstandene om at selskapet ikke oppfyller kravene som ble satt til dem da de kjøpte badet.

Den endelige avtalen med kommunen var ikke klar før bitte lille julaften i fjor, og vi fikk ikke skjøtet før i april. Siden den gang har vi reparert taket, alle pipene, grunnmuren og ikke minst stoppet et ytterligere forfall. I tillegg har vi avfuktet bygget og vi har brukt veldig mye tid på å lage det nye planinitiativet, sier Bjarkø, som også har gjort en historisk, teknisk og økonomisk analyse av bygget.

Historien viktig

Jeg er medlem av Fortidsminneforeningen jeg vet du, og vi driver bare med restaurering av gamle bygg, sier han, og legger til at det slettes ikke bare er økonomisk profitt som ligger bak ønsket om å rehabilitering av bygget.

Det viktigste for oss er at bygget blir satt i stand igjen, og da gjør vi det for at det skal vare de neste hundre åra. Egentlig skal jo Sagene bad stå til evig tid. Det er jo freda. Men for oss er det viktigste at det blir bad her igjen, sier Bjarkø.

Men hva tenker du om at dere har blitt gjort til den store stygge ulven, som får skylda for at badet fortsatt er stengt?

Det faller på sin egen urimelighet. Det har rett og slett ikke rot i virkeligheten, sier han og viser til arbeidet som har blitt gjort de siste månedene.

Vanskelig med kafé

Da Bjarkø eiendom overtok badet var den opprinnelige planen å lage et spa. Planen var imidlertid vanskelig å gjennomføre, ettersom store deler av bygningen er fredet, og i april leverte selskapet et planinitiativ der de ønsket å drive bad kombinert med kafédrift. Kommunen var positive til dette, men det gir ikke den økonomiske tryggheten som er så viktig for framtida til et fredet kulturminne, mener Bjarkø.

Det er kanskje litt rart sagt, men hvis bygget har en egen vilje, så ville det ikke ha kafé her. Det passet ikke, ler Bjarkø, som nå satser alt på å lage bad i kombinasjon med barnehage.

Planlegger større bad

Dersom planen går gjennom vil Sagene bad kunne gjenoppstå med 27 kvadratmeter mer badeareal, samt en barnehage på hele 506 kvadratmeter.

Vi vil bruke arealer som før var vaskeri, leiligheter og tekniske rom og bruke disse arealene til en ny barnehage. Vi har vært i dialog med Sagene skole, og planen er at vi skal oppgradere en del av skolegården, slik at det kan bli utearealer for barnehagen de tidene på døgnet når skolen ikke bruker den, sier Bjarkø, som avviser at de skal bruke deler av friarealet mot Akerselva.

Vi kommer ikke til å røre parken. Jeg har skjønt at det er viktig. Vi foreslår derimot å lage en ny park foran Sagene skole og badet. Den blir på litt over et halvt mål, sier Bjarkø, som er overbevist om at løsningen er den beste, uavhengig av kommunal eller privat utbygging.

Hva tenker du om at bystyret nå har vedtatt at de ønsker å kjøpe tilbake badet?

Om det er kommunen eller vi som fullfører er i grunnen det samme for meg. Det som er viktig er at det blir gjort. Kommunen gjorde lite for å bevare bygget når de eide det, og jeg frykter at de plutselig ikke har råd til å pusse opp hvis de kjøper igjen, sier han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot