RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er ikke Oslo stor nok ?

Vi har vel alle merket at både Oslo og Nordre Aker har fått vekstsmerter etter hvert. Det er kilometerlange køer på Ringveien mellom Smestad og Ryen i rushtiden, boligbyggingen tar mange av våre gjenværende grøntarealer og det er blitt vanskelig å få skole- og barnehage-plasser i nærheten av der vi bor.
Utfordringene vil bli ennå større i årene som kommer: Fremskrivinger viser at befolkningen i Oslo vil øke med 20% frem til 2020, og biltrafikken med 30% i samme periode. Mulighetene for å bygge ut hovedveier, boliger, skoler og annen infrastruktur i et slikt tempo er begrenset. Slik utbygging vil dessuten medføre betydelige inngrep overfor eksisterende bebyggelse. Resultatet blir ennå lengre bilkøer, overfylte skoler, et offentlig tjenestetilbud med underkapasitet og en barnehagetutbygging som ikke greier å holde tritt med tilstrømningen. Folketallet øker rett og slett raskere enn det infrastrukturen og utbyggings-mulighetene tillater.
Folketilveksten i byen har passert 10.000 mennesker pr. år. I Kommuneplan 2004 ble det beregnet at Oslo ville ha 573.000 innbyggere i 2020. Med dagens tilvekst vil vi passere dette tallet innen utløpet av 2009! Nordre Aker er en av bydelene som øker fortest. Nydalen bygges ut for 10.000 mennesker, områder på Grefsen, Kjelsås, Frysja og Sogn bygges ut for flere tusen mennesker.
Hva er så årsaken til den store økningen i folketallet?
Vi er blitt 41.000 flere mennesker i landet i 2006 hvorav nettoinnvandringen var 24.000. (SSB). Ca. 15.000 av disse kommer ved familiegjenforening. (UDI).
Oslo har måttet ta en uforholdsmessig stor andel av innvandringen. Den ikke-vestlige innvandringen har i de siste elleve årene stått 84% av folkeveksten i Oslo. (Aftenposten 30. jan. 2007). I tillegg har vi mange tusener av uregistrerte innvandrere. På landsbasis har 21.000 stykker forlatt asylmottak etter avslag eller før søknaden er behandlet. Det kan se ut til at utviklingen rett og slett har kommet ut av kontroll.
Hvordan skal vi så forholde oss til det som skjer med byen og bydelen vår?
Skal vi fortsette å bygge ut boliger og infrastruktur i dagens store tempo, overutnytte boligområdene, akseptere at tjenestetilbudene etter hvert ikke strekker til, og for øvrig se hva som skjer? Eller skal vi se realitetene i øynene og få styring på innvandringen slik at de som bor her, både nordmenn og innvandrere med lovlig opphold, får beholde en by og bydel med de levevilkårene vi opparbeidet gjennom mange tiår?
Tor Løken
Nestformann i Nordre Aker Fremskrittsparti

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere