Gå til sidens hovedinnhold

- Er jeg for gammel?

Eva Broberg tilhører en minoritet. Hun er over 70 og har fått seg jobb.

STORO: – Jeg føler at jeg har fått et nytt liv!

Eva Broberg smiler fra øre til øre. 72-åringen fra Grünerløkka tilhører en aldersgruppe der det store flertallet har slått seg til ro med pensjonisttilværelsen. Og dersom de fortsatt skulle ønske å stå i jobb, er det få arbeidsgivere som tør satse på dem. Bare seks prosent av dem mellom 70 og 74 år var i 2008 i jobb. I aldersgruppen under, dem over 67, var andelen 18 prosent (SSB).

Er likevel aktiv

– Det er godt å føle at du er til nytte for andre, sier Broberg.

I desember var hun nissemor på kjøpesenteret. Deretter fikk hun tilbud om deltidsstilling i kundeservice. Hun føler seg svært godt mottatt av sine langt yngre kolleger.

72-åringen ligger ikke på latsiden. Hun leser fast i lokalradio, og driver en pensjonistforening.

– Men det er noen år siden jeg har hatt en "ordentlig", betalt jobb, sier Broberg, som pensjonerte seg da hun fylte 62 år, etter 40 år i Fagforbundet. Likevel vikarierte hun i gamlejobben i fem år før hun lot pensjonisttilværelsen synke inn.

– Da tenkte jeg at min karriere i arbeidslivet var over. Selv om jeg har mye å fylle dagene med, får man likevel mye tid til overs når man er pensjonist. Og for min del er det et savn etter å føle at man gjør en innsats.

Broberg trodde selv hun var for gammel til julejobben som nisse, men søkte likevel, og ble ansatt på rappen. Da det åpnet seg en stilling var senterdirektør Unni Merethe Aasgaard ikke i tvil om at Broberg var riktig kvinne for jobben.

– I mitt møte med Eva så jeg en positiv, varm og ressurssterk dame som gjorde en kjempejobb som nissemor. Da det ble en ledig jobb i kundeservice tenkte jeg på Eva med det samme og fikk ja fra henne. Hun sa "tenk at jeg fremdeles er attraktiv for næringslivet", sier Aasgaard, som mener eldre mennesker har en kompetanse og erfaring som næringslivet ikke er flinke nok til å sette pris på.

Mange som Eva?

– Mine jevnaldrende sier at de skulle ønske at det var dem. Jeg tror mange eldre gjerne ville jobbe litt hvis de fikk mulighet. Det er selvfølgelig mange som ikke kan på grunn av helsen, men de som vil føler seg nok ikke veldig attraktive for næringslivet, sier Broberg.

– Du trenger ikke være gammel for å falle utenfor. Selv 50-åringer opplever at de ikke får ny jobb. Det syns jeg er altfor ille. Jeg tror erfaring, stabilitet og arbeidsmoral er kvaliteter hos eldre arbeidstakere.

Selv om hun er over 70 år, er det sjelden at Broberg føler seg gammel.

– Inni her er jeg fortsatt bare 17. Men jeg har vært utrolig heldig som får denne sjansen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus