*Nettavisen* Nyheter.

Eriks geniale bord

Med en enkel og overlegen idé imponerte Erik Matzow fra Hauketo juryen under Designdagen 2010. Han mottok tredjeplassen for salongbordet Vend i konkurransen Unge Talenter.

HAUKETO: – Jeg har laget et rent og fleksibelt bord der uttrykket kan endres ved å vende bordplaten, forteller Matzow, som til daglig studerer ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Prisen ble delt ut onsdag 17. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv, designere og unge talenter prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Trenger designinnovasjon

For fjerde gang samarbeider Norsk Designråd med Innovasjon Norge om å arrangere konkurransen Unge talenter.

– Hvis vi skal hevde oss i konkurranse med store utenlandske selskaper i fremtiden, må vi satse på talentfulle designere som våger å utfordre eksisterende tankegods, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Gunn Ovesen.

Unge talenter har vært arrangert 19 ganger siden 1991, og har løftet fram flere designere som i dag er blitt etablerte og ettertraktede. Hver av konkurransevinnerne mottar en pengepremie som skal inspirere til videre talentutvikling.

Personlig bord

Erik Matzow forteller at han alltid har vært interessert i konstruksjon. Han har brukt interessefeltet sitt til å utvikle et salongbord som er fleksibelt og plasseffektivt.

– Dette var et skoleprosjekt der oppgaven var å lage et bord som kunne brukes i en kantine som fungerer som pub og utested på kveldstid. Det innebærer at bordet må kunne stables effektivt vekk, altså et stablebord, sier Matzow.

Han ønsket å lage et bord der beina ikke var i veien under stabling.

– Beina er designet slik at de står skrått ut fra bordplaten. Og på den måten kan bordene enkelt stables oppå hverandre, forklarer Matzow.

Den vendbare bordplaten er med på å gi bordet forlenget levetid.

Moderne kvalitetsmøbler koster gjerne litt penger, og derfor blir det ofte til at kjøperen velger klassiske møbler i duse farger, fordi man tenker at de skal vare en stund, sier studenten. Han mener at bordet Vend er et sprekere alternativ.

– Med Vend kan folk sette sitt individuelle preg på bordet. Du har muligheten til selv å velge hvordan bordet skal se ut, ettersom bordplaten har ulik farge på hver side, forklarer Matzow.

Talenter på utstilling

Fram til 18. april vil de fire prisvinnerne i Unge talenter 2010 stå utstilt på DogA i Oslo - sammen med 19 andre sterke bidrag i konkurransen, totalt 23 i tallet.

På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, kan du også stifte bekjentskap med de nominerte til prestisjetunge Hedersprisen for god design 2010.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.