Erkjenner alvorlig rusproblem blant unge i Oslo vest

Rusundersøkelsen viser at fremdeles er øl det mest foretrukne rusmiddel, mens bruken av cannabis er sterkt stigende. Begge deler er lett tilgjengelig. Foto: Vidar Bakken

Rusundersøkelsen viser at fremdeles er øl det mest foretrukne rusmiddel, mens bruken av cannabis er sterkt stigende. Begge deler er lett tilgjengelig. Foto: Vidar Bakken

Tross flere tiltak i Bydel Ullern, så viser rusundersøkelsen i bydelen at ungdom langt ned på ungdomsskoletrinnet har rusproblemer.

ULLERN: – Vi må bare erkjenne at vi har et alvorlig rusproblem i bydelen og spørsmålet er, hva kan vi gjøre nå, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).

Les også: Foreldre kjøper alkohol til barna

– Vi famler i blinde

Undersøkelser gjennom mange år viser at ungdom i Bydel Ullern befinner seg på rustoppen i Oslo. Den siste undersøkelsen blant ungdomsskolelever og 1. trinn på videregående, «Ungdom og rus», gir ikke grunn til optimisme.

– Som jeg tidligere har sagt, så famler vi i blinde. Selv om vi har iverksatt flere forebyggende tiltak, så ser det ikke ut til å hjelpe. Nå har bydelsutvalget bevilget 100.000 kroner til å utrede hvordan vi skal møte ungdom i bydelen, sier Pedersen, som understreker at i all hovedsak er det foreldrenes ansvar å ivareta barna sine.

Les også: Det trengs prosjekter mot rus

Se med nye øyne

– Men samtidig må vi få i gang forebyggende tiltak som virker. Nå vil vi ha noen utenfra som kan se på dette med nye øyne. Kan vi for eksempel skape nye tilbud og møteplasser som er attraktive for ungdomsgruppen, sier Pedersen.

– Blant annet må vi se på Stoppestedets virksomhet. Selv med disse flotte lokalene klarer vi ikke å trekke de store gruppene til stedet. Kan vi endre bruken av stedet og samtidig skape møteplasser knyttet til for eksempel nye Bjørnsletta skole eller kanskje en ungdomskafé sentralt på Skøyen? Det er mange muligheter, og vi er villig til å bruke penger på nye tiltak. Men først og fremst må vi konkret vite hva vi skal bruke penger på, understreker Pedersen.

Les også: 20 prosent av tiendeklassingene røyker hasj

Unge og eldre sammen

I dag brukes Stoppestedet primært som seniorsenter på dagtid, mens det nye sykehjemmet bygges på Ullerntunet. Ettermiddag og kveld er forbeholdt ungdomsgruppen.

– Seniorgruppen trives veldig bra på Stoppestedet og jeg oppfatter det slik at blandingsaktivitetene har vært vellykket. Jeg har også forståelse for at noen fra ungdomsgruppen synes det er litt rart at huset ikke lenger bare er deres. Vi har under vurdering å fortsette å ha seniorsenter på Stoppestedet i og med at bydelen er svært misfornøyd med planene for seniorsenter på nye Ullerntunet, sier Pedersen.

Les også: Ungdom og seniorer i samme hus

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.