Gå til sidens hovedinnhold

- Erlik Oslo har forandret livet mitt

Lars har fast jobb, egen bolig og nylig ble han gjeldfri. Likevel vil han aldri slutte å selge Erlik Oslo.

OSLO: - Den første dagen så krabbet jeg vel omtrent inn her, med hjelp fra ruskonsulenten min, sier Lars.

På brystet har han Erlik Oslos selgerkort, der det står at han er selger nummer ni. Nå er det rundt 1.350 registrerte selgere, og det kommer stadig nye til. Men Lars har vært med fra første dag.

- Jeg har fått et helt nytt liv på disse ti årene, forteller han.

Les også: - Et helvete å vente på å få sone

Langt nede
For i juni 2005 var Lars langt nede. Han satt på gata og tigget, og han ruset seg mye. En dag kom et par ildsjeler forbi og spurte om han kunne tenke seg å selge et magasin i steden for å tigge. Det ble starten på den lange veien til et godt liv for Lars.

Når han nå - ganske nøyaktig ti år senere - står utenfor ErlikOslos salgslokale i Skippergata, er hans liv til forveksling lik de fleste A4-mennesker.

- Nå har jeg jobb i et offshore-firma, og jeg har egen bolig på Bjerke. Med utsikt, forteller Lars fornøyd.

Han ruser seg ikke lenger, men går på Subutex.

Les også: Her slår narkopolitiet til på videregående

Nekter å slutte å selge
Når han møter dittOslo.no har han med seg en bærepose med ferske råvarer, som snart skal bli til middag på kjøkkenet i den kommunale boligen han disponerer helt selv. For noen dager siden kom gladmeldingen han ventet på.

- Jeg fikk beskjed fra Statens Innkrevingssentral om at jeg er gjeldfri, smiler han og myser mot sola.

- Så nå trenger du ikke å selge Erlik Oslo lenger?

- Jo, det klarer jeg ikke å slutte med. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg kan. Det er så hyggelig å møte kundene, og snakke med folk, sier han, og fortsetter:

- Jeg får julekort og julegaver av flere av dem. En dame har handlet hos meg fra starten av, jeg tror kanskje det bare er et par-tre utgaver hun ikke har kjøpt, sier han.

Lars' historie er slettes ikke unik. Søndag er det nøyaktig ti år siden gatemagasinet Erlik Oslo første gang så dagens lys. Lørdag blir det storstilt bursdagsfeiring på Jernbanetorget.

Les også: Lot seg friste av Oslos nye sjøbad

Lang vei
Men fra 28. juni 2005 har veien vært lang. Utgangspunktet var tre venner - en designer, en vernepleier og en skuespiller - som hadde en idé om å starte noe liknende som britiske The Big Issue.

- Det var veldig kaotisk i starten, fordi man hadd eåpnet opp for noe som man trodde kom til å bli mye mindre enn det egentlig ble. Det eksploderte jo, og det viste seg at det var et kjempebehov for noe sånt som dette, sier daglig leder, Camilla Svingen.

Hun ble med på laget et par måneder etter oppstart, først som frivillig og vikar, og etter hvert som fast ansatt.

- De tok seg kanskje litt vann over hodet i starten, og det var litt kaos, men så har man jo gått stegene underveis til å bli en profesjonell bedrift, sier Svingen.

Les også: Vil lage mathall på Vaterland

Har forandret livet på gata
Hun tror Erlik har forandret livet på gata i Oslo. Selv om rusomsorgen ikke nødvendigvis har tatt et kvantesprang disse ti årene, har mannen i gata fått et nytt syn på rusavhengige.

- Det selgerne sier at de har opplevd er at de gikk fra å være dem som var hekta på rus og som var annerledes, til å komme i dialog med den vanlige mannen i gata. Det var vel den største aha-opplevelsen. Å oppleve at de var innafor, og at de kunne snakke med vanlige folk, sier Svingen, og legger til:

- Nå hadde de noe å snakke om, nemlig dette magasinet. De hadde noe å tilby, og folk oppsøkte dem, ikke omvendt. Jeg tror det har gjort at mange har fått øynene opp for at de faktisk er bra nok. At de kan gjøre en jobb og ta ansvar for seg selv, sier hun.

For mens både stortingsmeldinger, eksperter og politikere snakker om verdighet og integrering, så har Erlik Oslo sørget for å gi innhold til de fagre ordene.

- Jeg vil først og fremst si at det er selgerne som har sørget for det. Det er de som har den vanskelige jobben, som står ute i all slags vær, og møter kundene. Men det er klart at det er gøy å se at det fungerer, sier Svingen.

Les også: - Jenter må ikke drikke seg så fulle at de sovner på fest

- Mye humor
For mange nordmenn har nok narkomane vært ensbetydende med kriminelle. De har blitt sett ned på, slengt dritt etter og dømt nord og ned.

Men etter ti år med Erlik Oslo på gata, har noe skjedd.

- Jeg tror det som overrasket meg mest, var at selgerne har så mye humor. Det er jo ikke sånn at de bare går rundt og er triste hele tiden. De er jo som alle andre, de har hobbyer, talenter og gjør masse andre ting enn å bare sette sprøyter, sier journalist i Erlik, Kari Bu.

- Det tror jeg også mange har forstått når de har snakket med selgerne. Og det er nok lettere å gå bort til en selger og slå av en prat, når man har lest om dem i magasinet, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: Dette er Oslos nye bysykler

Hobbypsykologer
Selv om mange selgere opplever økt verdighet bare i kraft av å faktisk ha en jobb å gå til, har mange nok også tatt på seg "ekstraoppgaver" underveis.

- Mange har nesten blitt hobbypsykologer. De kan jo hele livshistorien til Hansen på Frogner eller Jensen på Stovner. For det er jo sånn at selv om folk ikke har et rusproblem, så har mange sitt å slite med, og da er det mange som oppsøker våre selgere for å snakke, sier Camilla Svingen.

- Selgerne sier at de ser mye ensomhet i Oslo by. Det er jo trist, men samtidig er det kanskje fint at man kan få et nytt perspektiv på ting, når man opplever andre skjebner, sier hun.

Les også: Dette er Oslos nye havnepromenade

Triste historier
Dessverre er det også mange triste skjebner blant selgerne. Mange har kanskje hatt god utdannelse og fine jobber, men så var det noe som gikk galt underveis.

Ikke alle selgerne er rusavhengige, men langt på vei de fleste. Felles for dem alle er at de er vanskeligstilte, mange også med psykiske problemer.

- De aller fleste dør i rus, og mange av de som er her kommer til å dø mens de er avhengige. Vi må tenke at selv om det er bra i dag, kan noe skjære seg i løpet av natta, og noen kan være døde i morgen. Derfor er vi opptatt av å bygge de gode øyeblikkene, at vi er den basen hvor de har hatt en god opplevelse, sier Svingen.

Les også: Sexklinikk må avvise ungdom i døren

Tror på endring
Erlik Oslo skal også være et talerør for de vanskeligstilte. Det betyr at de også forteller om vanskelige skjebner. Det tror Svingen kan bidra til en endring - også politisk.

- Vi har pumpet ut dette magasinet i ti år nå, og da har det blitt åpnet en del ganger. De historiene som står der håper vi jo at treffer folk, og gjør sitt til at synet på selgerne har endret seg. Dersom vanlige folk begynner å sette spørsmålstegn, så vil det slutt endre seg politisk også.

Les også: Oslos «hippeste gate» får en solid ansiktsløftning

Skulle ønske de slapp å eksistere
Siden 2005 har imidlertid mye forandret seg, også rent mediemessig. Papiravis-salget raser, folk vil lese på nett og brett.

- Det er en utfordring som vi jobber med hele tiden. Samtidig er det nok lettere for oss enn for mange andre magasiner, fordi folk har en forståelse for at vi er nødt til å være på papir. Men vi har jo tilpasset oss også, for eksempel har vi nå sms-betaling, fordi ingen har jo lenger kontanter i lommeboka. Det fungerer veldig greit, sier Svingen.

De siste årene har også flere gatemagasiner dukket opp. Svingen mener det er naturlig, all den tid Oslo huser flere ulike grupperinger av fattige.

Likevel ser hun ikke på andre magasiner som en stor konkurrent. For Erlik Oslo er den største utfordringen at de faktisk må eksistere selv.

- Vi skulle jo helst sett at vi ikke eksisterte. At vi bare kunne låse døra og si at det var det. Men dessverre ser det ikke ut til at det skjer. Med det tempoet rusomsorgen har beveget seg på disse ti årene, tror jeg nok vi kommer til å feire femtiårsdag også, sier hun.

Les også: BrewDog åpner pub på Grünerløkka i Oslo

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken