RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erling og Jens og ordentlig røde kuler

Byrådsleder Erling Lae og Majorstuens kapellan Jens Torstein Olsen holder på juletradisjonene. Nyttårsønsket deres er at vi må lære å ta bedre vare på Jorden i fremtiden.

ST. Hanshaugen: Det gråblå lyset er desember. Stjernene stikker hull i skumringen med hvite forsiktige nåler. Under dem ligger St. Hanshaugen, med dufter som røper at det snart er jul. Erling og Jens og firbente Jonas er i full gang med forberedelsene. Besøk! Halen til Jonas går som en løpsk propell: Skal vi leke? De tobente dukker opp.

Erling har vært byrådsleder siden 2000. I tillegg til å gjøre juleting, har han nå krysset av for "ja" på nominasjonslisten, villig til fortsatt å ha overordnet ansvar for Oslo-politikken.

Gratulerer med kommende ny byrådslederperiode! Tamtarata...

ERLING: Nå, nå... Vi vet jo ikke om folk vil ha meg ennå, selv om jeg gjerne stiller. Politikeryrket er jo slik at det er grupper som jobber imot en. Man må bare godta at det politiske spillet er på den måten. Man kan aldri være helt sikker. Kanskje må jeg finne noe annet å gjøre, sier han beskjedent.

Men dere er begge ønsket i det dere gjør. Majorstuen menighet ønsket deg spesielt som kapellan, Jens!

JENS: Jeg opplevde det veldig sterkt da jeg ble utnevnt. Jeg ble svært godt mottatt - det varmet, og gir motivasjon og arbeidsglede. (Han heller opp nydelig kaffe til oss.)

ERLING: Vi bestyrer hver vår del, det åndelige og det verdslige.

JENS: Det er litt luthersk!


Verden i ubalanse

Åndelig og verdslig sett hvilke håp og ønsker har dere for 2007?

ERLING: At vi vil bli i stand til å ta mer ansvar i den rike verden, også når det gjelder miljø. Det som skjer nå med global oppvarming, er skremmende. Det er et symbol på et levevis og et forbruk som er i ubalanse. Vi burde leve som den gamle odelsbonden, og levere gården tilbake i bedre stand enn da vi overtok.

JENS: Vi vet hvor viktig det er med miljøet, men det butter imot fordi det koster å gjøre noe. Men det må til! Vi vet alt vi trenger! Det står på politisk vilje og viljen til hver enkelt samfunnsborger hvordan vi må handle hvis kloden skal bestå! For meg blir det også religiøst: Vi må ta vare på Guds skapte verden!

ERLING: Skal man lykkes, kan man ikke bare si at "dette må politikerne løse". Dette må vi løse sammen, det avhenger av vår felles atferd, hvordan den enkelte lever.


Byrådslederhverdag

Politikere har det nok glamorøst. De er sikkert med på å lage store hull i ozonlaget?

ERLING: De som tror byrådsledere lever i sus og dus tar feil! Ofte blir det bare en kopp Nescafé om morgenen.

JENS: Det kaller jeg plastskvip!

ERLING: Men det er alt jeg rekker. Jeg tar det for å våkne! Middagen er betenkelig ofte en pizzabit fra 7-Eleven. Eller pølse og lompe. Bare lørdag og søndag blir det ordentlig hjemmemiddag. På vei til jobben går jeg gjerne innom en kaffebar. Som en liten storbytur før start! Det styrker.

Hvorfor bor dere på St. Hanshaugen og ikke på Skullerud, for eksempel?

ERLING: Jeg vokste opp i Wilhelms gate, enda nærmere Bislett enn dette! Da jeg flyttet sammen med Jens, ville jeg bo her. Dette er MITT område, selv om alle steder selvsagt er ok. Det er som en småby i storbyen, både vest og øst på en gang, alle slags mennesker et helt samfunn!

JENS: Jeg liker meg også veldig godt her, selv om jeg har røtter i Mandal. Et veldig praktisk sted å bo, og gåavstand til det meste. Jeg kan gå til jobben på 15-20 minutter!

ERLING: Men jeg har en ekstra bonus! I Bolteløkken allé står ennå kastanjetreet med hull i stammen, der jeg gjemte kastanjene mine som gutt! Jeg går stadig dit og tar inni hullet. (Han tenker litt) Man kan både være alene, men likevel blant andre mennesker her uten å være prisgitt dem. Et nært fellesskap på godt og vondt.


Juletradisjonalister

Hva betyr juletradisjoner for dere? Er barnåler mer enn noe som havner i støvsuger'n?

ERLING: Man skal ikke blåse av tradisjoner de gjør forskjell på hverdag og høytid. Vi har våre ritualer! Juletreet pynter vi lille julaften, kaker baker vi før jul. Lille julaften har vi torskemiddag, bare vi to for oss selv. Fra og med julaften er vi en del av storfamilien, etter at Jens har preket. Folk mister noe når de hiver tradisjonene overbord.

JENS: Julen skal være tradisjon! Ikke hypermoderne! Et år var det sølvgrå jul hos Steen & Strøm. Så trist! Julen skal være rød og grønn! Med glitter og kuler. RØDE kuler!

ERLING: Og kurver, takk! Sånne med gitter på.

JENS: Det er kjempeviktig! Vi skal ha ekte barnåler og glitter. Ikke noen sølvgrå jul for oss!

ERLING: Der er vi tradisjonalister! Det starter med gudstjenesten, at man feirer høytid sammen. For da er det ikke bare min, men VÅR jul!

JENS: Gudstjenesten juledag er egentlig viktigst! Julen er den fineste høytiden for meg. Noen kaller seg pinsevenner, jeg er julevenn! Innholdet i juleevangeliet - inkarnasjonen - at Gud ble menneske og vedkjente seg alt menneskelig, det er det største av alt.


Mors oppskrift

Menneskets minner ligger i duft og småkaker. Altså ingen jul uten sirupssnipper.

Hvordan ligger dere an?

ERLING: Vi baker fire-fem sorter, og får tre av søsteren min. Så bytter vi på! Vi lager... Skal vi se... Hjortetakk, goro...

JENS: Sirupssnipper, og kanskje berlinerkranser. Og fattigmann med konjakk i. Man kan godt ta noe direkte også, ikke bare ha konjakken i deigen! ler han.

ERLING: Også har vi i 30 eggeplommer!

Halve hønsegården! Bruker dere Schønberg Erken, eller?

ERLING: Enda bedre! Vi bruker MORS oppskrifter! Det blir best nemlig.

(Han nesten hvisker, og begynner å få stjerner i øynene.)

JENS: Det er mer av alt det beste man kan tenke seg oppi der. Krem, smør, konjakk...

ERLING: Og Jonas er ryddemannskap! Det er også en jobb som må gjøres.

JENS: Han spiser opp alt som detter på gulvet, og vi slipper å gjøre rent.

(Jonas slikker seg rundt munnen.)

JENS: Og jeg kjevler og stikker ut deigen, mens Erling steker.


Oppvisning i julebakst

To travle typer som dere... Hvorfor kjøper dere ikke heller ferdige kaker på Rimi?

ERLING: RIMI-KAKER?! NæheiI! De kan ikke sammenliknes med våre!

JENS: Ærlig talt, du! Et sted må grensen gå! Dessuten er det koselig at vi gjør dette sammen.

Teknikken er imponerende. Jens kjevler deigen perfekt jevn, og skjærer ut etter mal. Erling lister deigen opp fra bordet med stekespaden, og lander den i gorojernet. Så opp igjen, nystekt og klart til kjøling. Råkjapt! De produserer med tre jern på én gang. Til minst 10,3 i stilkarakter! Kjøkkenbordet er snart smekkfullt av mønstrete goro. Voilà!

Flammene danser i lykkelig kakeduftrus i peisen. En kjempejobb er gjort. Nå har de masse hjemmebakt å gi bort i presang også! Vi synker hen i dyp goro-transe.

Å, vi gleder oss sånn til jul! sukker Erlling og Jens og Jonas. Og øynene deres skinner enda sterkere enn stjernene på himmelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere