RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et 42.195 meter langt druetråkk


DET LANGE DRUETRÅKKET: Denne herren bærer på en tung bør, og da smaker det med litt eksklusive styrkedråper.
DET LANGE DRUETRÅKKET: Denne herren bærer på en tung bør, og da smaker det med litt eksklusive styrkedråper. Foto: Foto:
Drikkestasjonene på Marathon du Médoc er ikke som på andre maratonløp. Det er ikke antrekkene heller.

Klokken har så vidt passert seks om morgenen, og solen har ennå ikke stått opp over landsbyen Pauillac, like nord for Bordeaux. Langs vannkanten mot Gironde-bukta kommer Darth Vader gående sammen med en stor gjeng kledd ut som esler. De er ikke på vei hjem etter etter en sen karnevalsrangel. Tvert imot: Festen har så vidt begynt. De skal løpe maraton.
Det er en del arrangementet at man kler seg ut, forteller Karin Thoms Rasmussen fra Hillerød i Danmark. Sammen med ektemannen Bjarne skal hun løpe Marathon du Médoc for første gang. 42.195 meter, forbi 53 vinslott med navn som Mouton Rothschild, Lafite Rothschild og Pontet Canet. I løpet av maratonet skal rundt 8000 deltakere passere 23 drikkestasjoner. De fleste med vin og lokale gastronomiske spesialiteter
Jeg tror vi venter med vinen til løpet er over, sier Bjarne.

Djevler og engler

En gjeng godt voksne menn og kvinner fra England, kledd i rosa aerobic-antrekk fra 80-tallet, har ikke tenkt å vente med vindrikkingen.
Overhode ikke. Dette er verken tid eller sted for å være smart, mener John Twitchen.
Vi har vært med tre ganger før, og er her for å nyte vin og mat, og gleder oss særlig til østersene ved 38 kilometer. Vi regner med å bruke hele dagen, og er fornøyd om vi er i mål før solen går ned, sier Twitchen. Da klokken nærmer seg startstidspunktet halv ti, fortoner hele startområdet seg som et eneste stort karneval.

Her er humler, bier og noe som ser ut som en flue. Nisser, djevler, engler, stuepiker, samt en anselig mengde menn i kvinneklær mingler med kyr, griser og en øgle. Elvis, Cæsar, Supermann og selveste Napoleon dukker også opp. Noen har begynt å skåle, andre tar høye kneløft og de store gjengene med tema-utkledning konkurrerer om å synge høyest. Så høres den spesialkomponerte hymnen av Eric Le Collen, og "pang", så er vinmaratonet igang.

Jublende baron

Maraton og vin høres ikke ut som en ideell kombinasjon. Men det syntes seks venner, deriblant fire leger, som i 1985 etablerte det spesielle løpet under slagordet "vin, sport, underholdning og helse".
Ved å arrangere Médoc-maratonet, bringer vi glede til mange tusen mennesker og gir liv til en sportsfilosofi, sier Michael Moure, øre-, nese- og halsspesialist og ansvarlig for løype og forsyninger. Arrangementet bidrar også til en kjærkommen markedsføring av Frankrikes kanskje mest kjente vindistrikt.
Det er jo litt gøy å se Baron Philippe de Rothschild fryde seg over alle deltakerne som løper over eiendommen hans, sier Jo Pauli, også en av grunnleggerne av vinmaratonet.

Vann og vin

Cirka halvveis i maratonruten ligger Chateau Pontet Canet, og etter én time og 17 minutter kommer den første løperen over slottsplassen. Han løper rett forbi langbordet som er dekket med vinglass, men vinker til menneskene som har stilt seg opp langs ruta for å heie. Først etter to og en halv time begynner hedonistene å komme til chateauet.
Det var god vin. Veldig god vin, sier Hans Vogel og nipper til litt Pontet Canet-vin.

Vi tar et glass til, hoier to karer utkledd som klovner.
Ettersom tiden går, blir slottsgården på Chateau Pontet Canet stadig mer preget av folk som ikke er opptatt av sluttiden sin. Det skåles og smattes, og noen tar en svingom til bossanova-kvartetten som har rigget seg til i det ene hjørnet av slottsplassen. Gradestokken viser over 30 grader. Noen får en avkjølende dusj med vann, mens andre får stive legger behandlet i massasjeteltet.
Vi har ti legestasjoner postert langs løypa, og 11 lege- og pleietelt i målområdet som tilbyr alt fra massasje av støle ben og pulssjekk til behandling av mer alvorlige tilfeller. Vi har god kontroll, forsikrer informasjonsansvarlig Jean-Yves Saint-Céran.

Cognac-maraton

De raskeste løperne gjør unna Médoc-maratonet på under to timer og 30 minutter. De løper rett forbi vinglassene, kjøttstykkene med Bazas-biff og de 15.000 østersene fra Arcachon som serveres underveis. Men for mange av løperne som kommer i mål under lønnetrærne ved Quai Albert-Pichon, har turen gjennom Médoc-landskapet vært et 42.195 meter langt vorspiel.

C'est magnifique, magnifique, sier "indianerhøvdingen" Olivier Lecaplain som blir dusjet med go'lukt av to damer før han forsvinner inn i rekreasjonsteltet ved målområdet.
Nå skal jeg hvile med litt ost og vin.
I rekreasjonsteltet blander svettelukten seg med den intense odøren fra sterke oster og røde viner. På kvelden fortsetter festen med dans for de som har krefter igjen i beina. Og har man ikke fått nok av kombinasjonen sport og fransk gastronomi, kan man alltids fortsette med Marathon du Cognac i november.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere