RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et alvorlig budskap

Da statsminister Jens Stoltenberg innledet sin presentasjonstale i forbindelse med Hovedstadsmeldingen, sa han: "Meldingen er et dypt alvorlig budskap". Og han understreket den lokale betydningen ved å si at "Vi er på Holmlia for her er det et mangfold, her er det respekt og her tar de mangfoldet på alvor".

I Hovedstadsmeldingen kommer det klart frem at nå skal det satses på denne bydelen. Det skal satses på trygghet, på barn og eldre. Kvinner skal få mulighet til å bli aktive i nærmiljøet, og det skal settes inn krefter slik at man kan møte problemene.

Hovedstadsmeldingen ble lagt frem dagen før Holmlia-dagene. Dagen da hele befolkningen skulle vise at de er stolt av lokalmiljøet sitt. Og lørdag og søndag ble dager da Søndre Nordstrand virkelig fikk vist sitt mangfold. Men det er ikke festdager Hovedstadsmeldingen er laget for og om. Det er hverdagene og alt hva de har i seg.

"Dette er ikke et budsjettdokument" sa statsråd Åslaug Haga som sammen med statsministeren presenterte det tykke dokumentet. Og i dette ligger at det ikke følger penger med meldingen. Det er kommunen som har det lokale ansvar, sa statsråden og la vekt på lokalt selvstyre.

Hva skal vi tro om det? Er meldingen bare et dokument som setter fingeren på tingenes tilstand og nevner hvor det bør settes inn krefter? Nei, vi må håpe og tro at den rød/grønne regjeringen virkelig mener noe med å satse på Søndre Nordstrand. Og det skulle være merkelig i et valgår om ikke også alle de andre partiene er villige til å satse og dra lasset sammen. Kanskje det derfor var nøytrale hvite roser på bordet ved statsministeren og statsråden? Kanskje dette var en markering av at meldingen ikke bare skal være sittende regjerings utspill, men være et moment i alle partier valgkamp frem mot september.

Spesiell bydelssatsing er ikke en ny måte å tenke på. Det begynte i Oslo indre øst, fortsatte med å sette Groruddalen i fokus og nå er det altså Søndre Nordstrand det gjelder.

Konkrete satsingspunkter som statsministeren og statsråden spesielt understreket på fredag var at alle bydelene skal få en skole som kunnskapssenter. Her skal det bl.a. gis leksehjelp. Videre skal det ansettes miljøvaktmestere som i hovedsak skal ha sosiale oppgaver. De skal simpelthen gi nyinnflyttere undervisning i å leve norsk - gi dem hjelp slik at de kan få glede av sin nye bolig og komme inn i lokalmiljøet.

Forhåpentligvis har myndighetene lært og høstet erfaring med hvordan innsatsmidler kan brukes. Forholdene på Søndre Nordstrand er nok på mange punkter annerledes enn i andre bydeler. Men man behøver jo ikke finne opp kruttet flere ganger.

Meningen var å legge frem Hovedstadsmeldingen på et tidligere tidspunkt, men forsinkelsen forklares med at det stadig har kommet til nye momenter, og at Regjeringen gjerne ville ha et dokument som var best mulig å handle etter. Så får vi håpe at dette ikke bare er en papirhaug med mange ord, men et arbeidsdokument som skal brukes. Ikke minst må det være villighet til å bevilge penger slik at tiltak lar seg realisere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere