RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et av pusterommene i barnehagen


MASSASJE: Vilde (4) masserer Emil (6) med liten massasjeball. Foto: Kristin Tufte Haga
MASSASJE: Vilde (4) masserer Emil (6) med liten massasjeball. Foto: Kristin Tufte Haga Foto: Foto: Kristin Tufte Haga
Mindfulness er på moten. I Tårnsvalen-barnehagene har de allerede hatt mindfulness på timeplanen i flere år.

HOLMENKOLLEN: Det er helt stille i rommet. Kun lav klassisk musikk i bakgrunnen. Lyset er dempet. Noen barn ligger helt rolig. Andre masserer med hver sin lille massasjeball. Kjenner de som blir massert godt på sin egen pust?

Så bytter de på. Kanskje i femten minutter – kanskje i en halvtime.

– Det er like bra å bli massert som det å massere, mener Vilde (4).

Mads (5) kan røpe at føler seg «skikkelig pigg» etter en massasjestund.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Dette er bare ett av pusterommene til Tårnsvalen-barnehagene. For gjennom hele barnehagedagen tar store og små «timeouts». Det kan være så enkelt som å lukke øynene, kjenne på pusten og sansene, og øve seg på å bare være bevisst  øyeblikket der og da. Eller kanskje utvalgte yogaøvelser?

Det handler om være «oppmerksomt tilstede», eller på engelsk: mindfulness.

LES OGSÅ: Inviterer til egen mindfulnessfestival

Naturlig oppmerksomt nærvær

– I utgangspunktet har barn et naturlig oppmerksomt nærvær. De er i en lek, og tenker ikke på hva de skal spise til middag, eller hvor de skal  etter barnehagen. Det er vi voksne som planlegger og styrer dagen deres, sider leder i Måltrosten barnehage i Tårnsvalen-gruppen, Kristina Volfaite.

– Men vi lever i en kultur hvor det er blitt mindre tradisjon for langsomhet, for å stoppe opp, lytte innad og hente oss inn igjen. Ved å ta små timouts her i barnehagen, så håper vi på at barna lettere kan fortsette å få tak i, og holde på, det fine oppmerksomme nærværet i de forskjellige situasjonene, sier Volfaite.

Tårnsvalen barnehager består av fire barnehager og fem familiebarnehager, og små og store bruker mindfulness i alle barnehagene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Mindfulness-metoder skal være med på at barna beholder en indre styrke og ro, og som skal hjelpe de til å fordøye alle inntrykk gjennom dagen. De ansatte kurses jevnlig, og er selv med på alle øvelsene.

– Gjennom metodene skal også de voksne bli gode på å fokusere på det som skjer her og nå, og bli mer bevisst sitt eget nærvær og nærværet  til barna. I stedet for å tenke på «alle andre ting», legger Volfaite til.

LES OGSÅ: Brukte eks-byråd Jøran Kallmyrs navn for å bestille sminke

Kunst og mindfulness

Mirella Flood, barnehagens egen kunstpedagog, er ansvarlig for profilarbeidet «barn i balanse», helt siden oppstarten for snart fire år siden.

– Vi bruker kunst som en anledning til å samle oppmerksomheten fullt og helt rundt seg selv og sin egen skaperprosess. Kunstgruppene er små, bare 6-8 barn, og bruker også rolig musikk som hjelper barna å fordype seg i sin egen prosess, sier Flood, og legger at «myke og dempede stemmer» er viktig for ikke å forstyrre de andre.

– Vi erfarer at de forskjellige metodene virker veldig bra. Mindre stress, barna roer seg ned, og er gode på å konsentrere seg om det de skal gjøre.

Ifølge Flood og Volfaite har det så langt kun vært positive tilbakemeldinger på mindfulness-opplegget fra foreldrene.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDE ØVERST I SAKEN

Men mindfulness handler om mye mer enn det å være tilstede i øyeblikkene.

– Så absolutt! Blant annet øver vi mye på å være vennlige overfor hverandre, romslige og akseptere. Akseptere det som er, ikke være dømmende, og heller tenke: hva kan jeg gjøre med situasjonen?

Største forskjellen

Men i bunn og grunn er vi jo en helt vanlig barnehage, med helt vanlige barn. «Barn i balanse» skal ikke erstatte fri lek, glede og utfoldelse i barnehagen, sier Flood og Volfaite.

– Den største forskjellen fra oss og andre barnehager, som ikke praktiserer mindfulness,  må være at i stedet for én stilletid i barnehagen, som de fleste har, så har vi mange små slike pusterom i løpet av dagen, er Volfaite og Flood enige om.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere