*Nettavisen* Nyheter.

Et budsjett i minimumets tegn

Reza Rezaee og Jørgen Foss er gode budsjettkamerater, men føler en bismak over at de generelle rammene er trange. – Men vi er glade for å slippe kutt, sier de to.

Reza Rezaee og Jørgen Foss er gode budsjettkamerater, men føler en bismak over at de generelle rammene er trange. – Men vi er glade for å slippe kutt, sier de to.

Budsjettet på Sagene ble vedtatt med en liten bismak i munnen. – Budsjettet er positivt, for vi slipper å kutte. Men vi er fortsatt en minimumsbydel og jeg skulle gjerne gitt mer, sier Aps Jørgen Foss.

SAGENE: Østkantavisa møter Foss og uavhengig sosialist Reza Rezaee på Sagene samfunnhus. Sammen med SV har de fått til et godt budsjettsamarbeid på rød side. Man slapp å kutte, for bydelen er fra før av kraftig barbert. Det er derfor med en viss bismak i munnen at Foss og Rezaee til slutt gikk god for neste års budsjett.

Gledelig, men...

Budsjettet på Sagene har en ramme på én milliard. Det var rom for en viss styrking av fjorårets driftsnivå (se sak på siden). Jørgen Foss kaller det et minimumsbudsjett med helt nødvendige og lovpålagte oppgaver.

– Jeg kan ikke si meg stolt over å drive på et minimum. Vi er en bydel som jobber på et minimum og vi har ikke råd til å yte det lille ekstra. Vi kan aldri gi det ekstra ungdomstilbudet, eller eldretilbudet. Befolkningen har krav på det lille ekstra, sier Aps Jørgen Foss.

Les mer om budsjettet her:Sleivspark under debatten"

Han har forståelse for at Rødt stemte imot budsjettet, selv om han gjerne også skulle hatt dem med i folden.

– I fjor var budsjettet så stramt at jeg var på nære nippet til å stemme imot. Du nærmer deg en grense som blir helsefarlig. Det er ingen hyggelig situasjon å være i. Det er bedre i år, for vi har kutta så mye fra før. Jeg skulle gjerne vært mer raus, så det er med blandede følelser man vedtar budsjett, sier Foss.

Reza Rezaee høster mye ros i bydelsutvalget for at han samarbeider med Ap og SV, etter selv å ha meldt seg ut av SV.

– Vi på sosialistisk side må stå sammen. Ap er forskjellig på riks- og lokalplan. På Sagene er de radikale og fører en god velferdspolitikk som det er lett å være enig i. Men jeg savner at Rødt er med, sier Rezaee.

– Rødt er invitert, og vi legger til rette for et samarbeid, understreker Foss.

Om selve prosessen frem mot budsjettenighet, har de to herrer mangt å si. Å vedta et budsjett er en lang ferd, det startet i oktober.

– I år tok vi nok de borgerlige på senga og vi styrte ballet. Vi var godt forberedt. De borgerlige har ikke lagt frem sine saker i fagkomiteene, men kom med det to dager før bydelsmøtet. Det synes jeg er uheldig, og en måte å svikte lokaldemokratiet på. Vi går glipp av en bred debatt i forkant, sier Foss.

– Jeg synes det var skuffende, men det var bra at Venstre sendte sine forslag på mail i forkant. Dersom dette hadde blitt komitébehandlet, kunne vi gått dypere og kvalitetssikret det. Men når det ikke blir diskutert der, blir det vanskelig å oppnå enighet i BU, sier Rezaee.

– Derfor tar BU-møtet også lenger tid enn nødvendig. Det blir en dårlig prosess, føyer Foss til.

Trange rammer

Ikke for det, trange rammer er det uansett. Lokalpolitikene har lite de kan flytte på.

– Og det på et budsjett på én milliard. Vi er så gærne at vi flytter på 2,3 millioner. Det er veldig lite. Mye er øremerka og lovpålagt. Derfor er verbalvedtaktene viktige. Vi gir signaler til bydelsadminstrasjonen hvordan vi ønsker å styre bydelen. Slik kan de sende signalene oppover i systemet til rådhuset, sier Foss.

Plusset på millioner:Slik ble budsjettet"

Er det noe de to er særlig fornøyd med, er det faktum at kultur og frivillighet har fått en styrkning.

– Look to Sagene! Vi er den bydelen i Oslo som satser mest på kultur og frivillighet. Ingen andre satser mer, sier Rezaee fornøyd.

– De sektorene er viktige, for det er her vi kan drive forebyggende arbeid, tilføyer Foss.

Men likevel har de et hjertesukk over maktfordelingen i Oslo. Det er byrådet og Venstre som gjennom sin budsjettmakt legger kraftige føringer på hva som er mulig å få til.

– Behovet i bydelen er større enn vi klarer å dekke. Vi har liten innflytelse på rammene, vi rår over 6 prosent av budsjettet. Rådhuset styrer det meste.Vi må presse dem til å gi mer midler til bydelene. Men da må vi ha hjelp fra befolkningen. Vi lokalpolitikere klarer det ikke alene, minner Rezaee om.

– Hvis jeg kan få komme med en oppfordring må det være at folk må ta tak i oss og riste oss. Kom med forslag og vær aktiv. Det beste med å være lokalpolitiker er å møte folk på gata. Der skjer det mye viktigere ting enn i bydelssalen, sier Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.