*Nettavisen* Nyheter.

Et dykk i sjelen til en ekstremist

Historien om Jeanne d´Arc er like aktuell nå som før, og det er en sterk skildring av en historisk person. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Slik beskriver Kjersti Botn Sandal arbeidet med sin tolkning av Frankrikes ikon nummer en, Jeanne d´Arc, som har premiere på Nationaltheatret 25. august.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her blir Jeanne d´Arc avhørt i rettsalen. Ved siden av henne stårDunois som er anklageren i stykket og spilles av Bjørn Skagestad. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Klikk på bildet for å forstørre.

Her sitter den unge mann/rådsmannen som spilles av Mattis Herman Nyquist i rettsalen.

NATIONALTHEATRET: Etter hendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli ble det tatt opp til vurdering på Nationaltheatret om de skulle vise Jeanne d"Arc som planlagt eller ikke.

Del på Facebook

En sterk overbevisning

Hovedrolleinnehaveren selv mener det var en korrekt avgjørelse å vise stykket.

– Jeanne d´Arc er også en ekstremist og vi går dypt i å vise hennes overbevisning og hvor langt hun er villig til å gå for saken sin. Nå håper jeg allikevel ikke at folk knytter det for mye opp til det som skjedde 22.juli, sier Kjersti Botn Sandal.

Jeanne d'Arc - prosessen mot Guds kriger er satt sammen av tre verk: Friedrich Schillers teaterstykke «Jomfruen fra Orleans» fra 1801, Paul Claudel oratorium «Jeanne d'Arc på bålet» fra 1935 og Robert Bressons film «Procès de Jeanne d'Arc» fra 1962.

Befalt av Gud

Jeanne d´Arc handler om kampen mellom fornuft og galskap, mellom det lille mennesket og det store samfunnet, mellom loven og individet, det moderne og det umoderne. Jeanne er et uromoment. Hun nekter å oppføre seg slik en kvinne skal, og tviholder på at Gud har befalt henne å dra i krigen.

– De som kjenner historien har jo et bilde av hvordan Jeanne d´Arc er, men jeg håper forestillingen vil tilføre noe nytt. Jeg ønsker at publikum sitter igjen med en forståelse av både Arc og systemet rundt henne, og se komplisiteten ved begge, sier Sandal.

Fri andres tolkninger

Stykket har ikke vært oppført på Nationaltheatret siden Liv Ullmann hadde hovedrolleni 1965.

– Hvordan blir det å følge i hennes fotspor?

– Jeg var faktisk ikke klar over at hun var den siste Jeanne d´Arc, men jeg tror det er en fordel at jeg er fri for andres tidligere tolkninger, sier Sandal.

Og hun tar heller ikke lett på at det er nettopp hovedscenen på Nationaltheatret som blir hennes nye arbeidsplass.

– Det er litt skummelt å stå på denne scenen , det er en tyngde i dette rommet som jeg håper å kunne forsvare, sier Sandal som innrømmer at hun er ganske så nervøs.

– Det er en god ting, det viser engasjement, sier Sandal.

En spennende sesong i vente

Teatersjef Hanne Tømta kan informere om at det mye å glede seg til i sesongen som kommer.

– Det er ekstra stas i år med så mye nytt, og ikke alltid lene seg på det samme gamle, sier teatersjef Hanne Tømta.

I år er det til sammen seksten forestillinger hvorav tretten er splitter nye produksjoner. Det er også gitt mye fokus til barn og unge.

– Det er viktig å kunne presentere samtidskunst for barn, sier Tømta. Hun håper de kan trekke flere unge til teatret med det nyetablerte tilbudet Unge National, som gir de mellom 15 og 25 billetter for 85 kroner stykket.

– Vi ser at interessen er stor, og at publikum blir yngre for hvert år som går. Samhandlingen mellom scene og publikum er fremdeles sterkt ønsket, noe vi ser på som svært positivt, avslutter Tømta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.