RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et herlig alternativ til lutefisken


Røykt kolje er kjempeenkelt å jobbe med, og er et morsomt alternativ for alle som ikke sverger til den dissende lutefisken. Den kan til og med serveres rå i tynne skiver på sushivis.
Røykt kolje er kjempeenkelt å jobbe med, og er et morsomt alternativ for alle som ikke sverger til den dissende lutefisken. Den kan til og med serveres rå i tynne skiver på sushivis. Foto: Alle foto: Tore Sandberg
En god porsjon kolje kan danke ut de mest kostbare delikatesser.

På restauranten har jeg tillatt meg å utføre et aldri så lite forskningseksperiment.

Hypotesen var at folk setter stor pris på smaker de kjenner fra før, dersom maten er tilberedt på en raffinert måte.

Den gamle, gode kolja

I en ellers så råflott meny – med ferskt rådyr, hummer og kamskjell, gås og løyrom – plasserte jeg et stykke kolje. Og jommen gikk det ikke som tenkt: Den gamle, gode kolja ble kveldens vinner.

Mer presist serverte vi røykt kolje med posjert kyllingegg, spinat, sprø løkringer og hollandaiseskum.

Retten ble en sann smaksbombe, som garantert vil sette flere sette sinn i spinn!

Kolja skal være nydampet og saftig, smørsausen syrlig og luftig, og egget et elegant klimaks.

Jeg elsker slik husmannskost som er laget på en litt annerledes måte – men helst ikke for annerledes. Essensen i klassikerne bør bevares.

Egg fra Drangedal

Eggene er en historie for seg. Jeg får dem fra min faste kyllingbonde i Drangedal.

De er bittesmå tilfeldigheter, som kommer fra kyllinger som ikke er verpehøner ennå, og de blir normalt ikke solgt.

Men hvorfor kaste slike søte, små delikatesser?

Hysehøst

Kolje, som er rettens midtpunkt, blir ofte kalt for hyse. Dette er en torskefisk som brukes mye til farse, kaker og som røykt. Fersk er den også helt utmerket.

Det er noe gammelmodig og koselig over å bestille en saltet og delvis tørket hel, røykt fisk – gullaktig i fargen og med en trepinne som holder buken oppe.

Lukten brer seg utover kjøkkenet som om en gjeng speidere skulle ha slått seg ned og fyrt opp et aldri så lite leirbål.

Kan serveres som sushi

Røykt kolje er kjempeenkelt å jobbe med, fileteres som alminnelig rundfisk, og er et morsomt alternativ for alle som ikke sverger til den dissende lutefisken.

Den kan til og med serveres rå i tynne skiver på sushivis.

For mer tradisjonell tilberedning kan du bake biter av renskåret fiskekjøtt lett i ovnen, eller dampe det i gryte over en gammeldags damprist.

Men husk å smake på kolja før du setter i gang. Min var faktisk i salteste laget og måtte vannes ut i en time.

Må ikke være gulrotstuing

Tilbehøret trenger ikke være gulrotstuing og kokte poteter! Jeg ser for meg en italiensk variant med grillet squash, oliven, tomat og bakt rødløk.

Eller kanskje du vil gjøre som meg, og lage kolja nesten slik gjestene mine fikk den – bare i en litt forenklet utgave.

HVA BØR MAN DRIKKE TIL? Sjekk vinekspertens tips: Velg chablis til røykt kolje

Oppskrift

Røykt kolje med posjert egg og gressløk-beurre blanc

Ingredienser

1,8 kilo renskåret, røykt kolje

4 egg

salt

½ finhakket sjalottløk

1 dl hvitvinseddik

litt pepper

150 g usaltet smør

2 ss finhakket gressløk

salt

saft av ½ sitron

2-300 g fersk spinat

1 fedd hvitløk

salt og pepper

litt olje

Framgangsmåte

Ha sjalottløk, eddik og pepper i en kjele. Kok til det bare er et par skjeer væske igjen i kjelen, visp så inn kaldt smør kuttet i terninger over varmen, men pass på så det ikke koker, for da vil sausen sprekke.

Smak til med salt, sitron og gressløk. Sausen skal bli fløyelsmyk og fin. Er den for tynn, pisker du inn mer smør. Er den for tykk, tar du i noen dråper vann.

Fisken deles opp i serveringsstykker og legges i ovnen eller på en damprist under lokk. La den bake til den akkurat deler seg opp, ca. 6-7 minutter.

Eggene knekkes forsiktig i en bolle. Kok opp en lav kjele med vann og litt salt. Pisk kraftig i vannet slik at det spinner rundt langs kanten. Hell så eggene i slik at de danser rundt i strømmen, da vil hvitene samle seg naturlig rundt plommene. La trekke i ca. 4 minutter. Ta ut med en skje.

Spinaten freses i litt olje. Knus et fedd hvitløk og la det rulle rundt i spinaten for å sette smak. Krydre med salt og pepper.

Server fisk og egg oppå spinaten, hell sausen over. Poteter passer bra til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere