*Nettavisen* Nyheter.

Et hjem til inspirasjon

Se på stillheten i ansiktet. Den står for tilværelsens absolutte begynnelse og fundament, sier Dag Hol om Shivaskulpturen . Foto: Grace Brynn

For noen er hjemmet mer enn et sted å smøre frokostskiven. Her henter kunstneren Dag Hol inspirasjon til å skape stor kunst.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dag Hol har funnet drømmehuset i Ullevål Hageby. Her lar han seg inspirere til å skape kunst.

ULLEVÅL: Kan man samstemme seg med naturen, i en slik grad at man går inn i dens vesen? Hente ut fra kimen til skaperverket og videreføre til lerretet? Det er mulig, hvis man har et særlig samstemt sinn. Dag har funnet veien inn til seg selv, gjennom blant annet Østens filosofi.

Naturbildene hans har et fantastisk lys i seg. Månebildene har samme magi som den du føler når du går ute nattetid for å beundre den og kjenne dens dragning. Faktisk er magien bildet utstråler, enda sterkere. Her er det ikke bare snakk om eminent teknikk.

- Månen er ganske nøyaktig gjengitt også, sier han. - Her er stedet hvor Apollo landet!

Han peker.

Dag praktiserer ACEM-meditasjon, og har nærkontakt med det innerste i sitt vesen. Og er fullkomment samstemt. Han bygger på klassisk, figurativ og romantisk tradisjon, og er moderne på samme tid. Lyset er et fokus for ham, han søker å skape en stemning, som vekker ettertanke og kontemplasjon.

Shiva spesiell

- Shivaskulpturen er det kjæreste jeg eier, forteller han.

- Se på stillheten i ansiktet. Den står for tilværelsens absolutte begynnelse og fundament. Alt er i bevegelse, den dansende Shiva, eller Nataraja er både skaper, opprettholder og ødelegger av universet, noe som i indisk mytologi svarer til en verdenssyklus. Han står for forandring, flammen i hånden viser at alt brenner, trommen er universets hjerteslag, håndflaten som holdes ut betyr at vi ikke skal frykte, ikke være redd for forandringen. Det innerste er stillhet, det innerste i mennesket. Den er til veldig inspirasjon for meg, det er et helt livssyn i den.

Dag viser en vakker skulptur av ekspresjonisten Käthe Kollwitz.

- Den heter "Avskjed", vi tar stadig avskjed, når noen dør, for eksempel. Alt jeg har, betyr noe for meg, jeg kjøper ikke bare suvenirer når jeg er ute og reiser. Alt har en mening, jeg har et forhold til hver ting i huset.

Øser av verdens kulturer

Dag er verdensborger, og har reist mye. Han har vært i Europa, USA, Kina, i India tolv ganger, Bulgaria...

- Du har til og med hatt utstilling i India?

- Statsminister Stoltenberg kjøpte et av bildene og forærte det til den indiske statsministeren, smiler han. - Det var artig.

- Et fantastisk hus. Hvordan havnet du her?

- Jeg vokste opp i Hagebyen, og overtok mine besteforeldres hjem her. Jeg bodde der i ti år. Og i sju av de ti årene gikk jeg rundt og så på dette huset, og syntes det var så fint. Plutselig var det til salgs, og jeg kjøpte det! Et veldig hyggelig hus. Jeg trives!

Fantastiske hageselskaper

Dag holder fantastiske indiske hagefester, hver sommer. I fjor kom det 220 gjester. På menyen står indisk mat.

- Jeg laget et "sandmaleri" i fjor, av indisk krydder, som turmenik, smiler han.

- Seks gutter danset bangladans, og den indiske ambassadører kom. Jeg pleier å kle trærne med indiske stoffer i gult og rosa. Naboene liker det! Dekoren må alltid henge til jul, nesten.

Natur og naturopplevelser er et nøkkelord for bildene. De tar oss med på en oppdagelsesreise, fra en ytre stillhet i naturen eller et annet stille sted, til et indre rom der stillheten får en ny dimensjon: Når vi nærmer oss stillheten fordi vi velger å ta kontakt med den, blir noe dypt i oss berørt. Det stille rommet rundt oss utvider et stille rom på innsiden av oss. Her, i det indre stille rommet, åpner vi for overraskelsene. Stillheten inspirerer oss til å betrakte livet fra et annet ståsted enn tidligere. Vi utvikler en større samklang mellom det vi føler, tenker og fornemmer, og det livet vi lever. Slik hjelper stillheten oss til å navigere bedre gjennom vår egen hverdag, gjennom vårt eget liv.

Hvert hjørne i dette huset er spennende. Ikke så rart - en spesiell personlighet skaper så klart et veldig spesielt hjem, som det er godt å være i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag