RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et julebrev


Julestemning på Sole. Alle foto fra Sole: Anne-Grethe Ulriksen
Julestemning på Sole. Alle foto fra Sole: Anne-Grethe Ulriksen
Mai Nagell Reistad, som har skrevet dette julebrevet, er barnebarn av Halfdan Davidsen som var en av Oslos meste kjente dekorasjonsmalere. Han hadde bygget seg en "evertyrgård" på Gullåsen på Ljan, ikke langt fra Hauketo.

Her er lokalhistorie av beste slag, og Mai har latt meg få bruke det i "Aktuell Historie", og det er hyggelig av henne.

"Da jeg var liten handlet vi alltid på Hauketo Landhandleri. De som hadde butikken var søstrene Hauff, Marie og Bertha. Marie var eldst med markert fjes, vi kalte henne "hesten", mens Bertha var ganske søt enda hun liknet søsteren. Lokalet var ikke stort. En disk i vinkel med papirruller i beholder på endedisken og et stort kasseapparat i "sølv" med masse krummelurer på.

"Kakeskapet"

Rett innenfor døren sto en gammel stol for trette sjeler, den sto ved siden av tønna med saltsild. Bak disken var det skuffer med mel, sukker osv. samt gulosten stor og rund som de skar de stykker av etter folks behov. Stykkene hadde alltid store svarte merker etter fingrene deres.

Bak disken sto også "kakeskapet". Et glasskap med Wienerbrød, boller etc. - og ikke å forglemme, en del veps som koste seg der inne. I taket hang fluefangeren ned med diverse fluer som hadde gitt opp ånden. I et lite rom ved døren sto et kjøleskap!! Det var stor stas den gangen. Der sto fløten bl.a., små flasker med oransje kapsler på Topp.

Sjokolade til takk

Utenfor butikken plasserte de fiskekasser med masse is i og alle grønnsakene. Man kunne kjøpe parafin. Den ble pumpet opp i en glassbeholder på veggen utenfor, så-så mange liter, eller desiliter etter behov kom ut av kranen.

Alle varer ble betalt en gang i måneden. Det hendte at jeg fikk gå ned å betale, og da fikk jeg alltid en RIZLA eller Lohengrin sjokolade til takk, - det var svære greier den gang.

Det var alltid travelt i butikken. Mange kom langveisfra for å handle der. Vår onkel Carl, som var distriktslege, var "kjendis" og de gjorde seg flid med å plassere varene han skulle ha, ferdig i en kasse som han hentet med bilen sin. Åååå - doktor Christensen kommer - unna vei!!. Har vi husket alt mon tro? Stor stas.

Fru Olsen

Ellers plukket jeg opp en del rop som bl.a. "Hvor er kålhodet til fru Rehn?" og "nå kommer fru Olsen!" Fru Olsen var gammel og skrøpelig og kom vaklende med sin veldig tykke elghund. Hun bodde i et lite hus som hørte til Ljabru Hovedgård.

Det var først mange år etterpå jeg fikk høre at "vaklingen" skyldes alkohol og ikke alder. Hun måtte alltid sette seg på stolen ved sildetønna.

Så var det "Sørensen" fra Tangen. Vi var ikke helt sikre på hvilket kjønn det var før vi fikk vite at mannen hennes stort sett lå full i grøftene rundt omkring. Stakkars fru Sørensen, hun sa en gang "Det nytter ikke å gå rundt å være jålete", - og det hadde hun jo litt rett i.

Travelt før jul

Julen var en slitsom tid for frøknene Hauff. Alt måtte skaffes etter bestilling fra kunder. Jeg husker køen foran inngangen før jul. Mor og tante Berit med fulle ryggsekker (Bergans meis) slet seg opp bakken fra butikken. Apropos jul - nå må jeg slutte denne fortellingen, eller blir den for lang."

Denne lille fortellingen synes jeg er så artig at det er synd Mai ikke fortsatte i det uendelige med å fortelle om forholdene i gamle dager.


Bildene er tatt for et par dager siden og viser at julen er kommet til Sole. Vertskapet, Bjørn Erik Dahlberg og frue tok imot fotografen fra Nordstrands Blad og meg på en strålende gjestfri måte helt i stil med denne eiendommen som bærer preg av kongsgårdene som Kittelsen har malt.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere