*Nettavisen* Nyheter.

Et lite stykke Kashmir

I tillegg til fantastiske stoffer byr Tore André like gjerne på fantastiske historier fra landet han er så betatt av. Til dem som er interessert. FOTO: ELLEN RØNNING

I tillegg til fantastiske stoffer byr Tore André like gjerne på fantastiske historier fra landet han er så betatt av. Til dem som er interessert. FOTO: ELLEN RØNNING

I Ole Vigsgate 18 er permanentrullene ryddet vekk til fordel for fantastiske sjal, tepper, puter, kåper og mye mer.

MAJORSTUEN: Og Tore André, innehaver av Mitt Kashmir som den knøttlille butikken heter, kjenner håndverkerne bak dem alle.

– Bare kjenn på dette! Tore André, som gjerne lyder navnet Tag, viser frem det ypperste av sjal fra Kashmir, det som er vevet av Pashminaull.

– Dessverre festes merkelapper med Pashmina på alt fra angora til viscose når det selges rundt om i verden. Men Pashmina er altså ull som kommer fra brystpartiet på en helt spesiell geit som lever i Ladakh, vest i Kashmir. Sånn er det! Og vi har tatt med oss de fineste sjalene i hele verden hjem til Norge.

Family business

Vi, det er Tag og hans kone Katrine . Mitt Kashmir åpnet rett over nyttår, og Tag er veldig fornøyd med at leiligheten i Gamlebyen igjen skal få være bolig mer enn butikk og lager, som har vært situasjonen en stund.

– Det ble rimelig trangt hjemme hver gang vi fikk varer sendt fra Kashmir!

Tag og Katrine reiser til Srinagar i Kashmir to ganger i året. Der diskuterer de mønstre, farger, kvaliteter og modeller med sine faste forbindelser, som er enkeltpersoner og små familiebedrifter som produserer pashmina, kashmirull og de vakreste produkter i ull, silke og skinn. Hyllene i Mitt Kashmir bugner av disse fantastiske varene, og prisene er særdeles edruelige.

– Vi hopper jo over to-tre ledd på den måten vi driver. Derfor kan vi prise varene våre så lavt samtidig som både vi og våre leverandører har en forsvarlig fortjeneste.

Tag"s hjerte banker varmt for samarbeidspartnerne deres i Kashmir.

– Jeg kjenner alle dem som har laget det du ser i butikken her, sier Tag,.– jeg kjenner deres bakgrunn, familiesituasjon, hvor de handler og hvilken moské de går i. Gjennsidig respekt er nøkkelen til alt godt samarbeid.

– Verdens vakreste sted!

Tag"s Kashmireventyr startet for tre år siden da han ble med Katrine til Srinagar for første gang. Hun falt for landet og menneskene der da hun kom dit som ung backpacker, og har stadig reist tilbake til det de begge betegner som verdens vakreste sted.

– Dette stolte fjellfolket har tatt så vel imot oss. Vi føler oss i de beste hender her, og levestandarden er nok langt bedre enn mange tror. Gamle håndverkstradisjoner står sterkt og gir levebrød til tusenvis av familier. Folk har det bra her! Selvsagt langt fra vår vestlige levestandard, men barna går på skole, bor i hus, de spiser godt og sundt og fryser ikke. Barnearbeid er ukjent. Folket er muslimer, og vi opplever dem som fredlige, tolerante og vennlige. Landet er krigsherjet, men allikevel et paradis for oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.