Gå til sidens hovedinnhold

Et løfte verdt kr 0,-

Kristin Halvorsen håpet vel at småbarnsforeldrene skulle tro på det, da hun før stortingsvalget lovet at "Vi skal ha full barnehagedekning innen utgangen av 2007. For meg er det så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette."
Men mente hun at hun hadde tenkt å gjøre det? Nå som partiet er på plass i regjeringskontorene, er det ikke tegn til at Halvorsen vil holde løftet om å gå av hvis det ikke blir barnehageplass til alle i 2007. SV-lederen snor seg konsekvent unna alle spørsmål som viser til løftet hun ga til foreldrene i 2005.
Tallene tilsier dessverre at det ikke blir full barnehagedekning i år. Regjeringen er allerede i gang med å skyve fra seg ansvaret. Når det ikke blir full barnehagedekning, er det visst kommunenes skyld. Og Halvorsen vil ikke gå av uansett for det har hun visst aldri ment. Men da over ti tusen flere barn fikk barnehageplass i 2005, passet kunnskapsminister Øystein Djupedal på å ta æren for det selv om han kun hadde vært statsråd i to måneder det året.
Full barnehagedekning er avhengig av mange aktører: kommuner, private entreprenører, nivå på foreldrebetaling, tomteareal og politiske rammebetingelser. Det forsøkte vi å forklare SV i forrige stortingsperiode da de anklaget Bondevik-regjeringen for ikke å "ville nok".
Mer enn 25 000 flere barn fikk barnehageplass mens KrF satt i regjering, og staten brukte nesten 7 milliarder kroner mer på barnehager enn da vi tok over etter Stoltenberg-regjeringen. Prognosene tydet på at målet om full barnehagedekning kunne blitt nådd i løpet av 2006 hvis Djupedal hadde fulgt vår kurs og unngått å kutte i kontantstøtten.
Vi nærmer oss full barnehagedekning, og det skal vi glede oss over. Djupedal vil lage et elektronisk kart for å vise hvilke kommuner som har barnehageplass til de som har søkt før 1. mars i år. Men vi må ikke glemme at barnehagene er lite verdt uten førskolelærere og annet kvalifisert personale. Foreldre er nå bekymret for kvaliteten på barnehagene det bør også bekymre statsråd Djupedal. Barna trenger voksne som har tid til dem! God kvalitet i barnehagetilbudet handler om å ha nok voksne til å trøste, kle på, legge, skifte klær når en er våt, skifte bleie, lese for og tilrettelegge for læring gjennom lek. Mange barn tilbringer 8-9 timer i barnehagen hver dag. De fortjener et godt tilbud. Og Djupedal burde kanskje lage et tilleggskart over mangelen på førskolelærere. I dag mangler vi over 2 000.

Hans Olav Syversen
Stortingsrepresentant (KrF)

Reklame

Spinnville priser på Comfyballs!