*Nettavisen* Nyheter.

Et lotteri

I juni 2003 ble det på Stortinget inngått et barnehageforlik mellom alle partiene. Maksprisen per 1. august skulle være 1750 kroner, og alle som ønsket det skulle få barnehageplass innen utgangen av 2005. Per i dag er det 187 barn født i 2004 som står på venteliste bare i bydel Nordstrand, og det er liten grunn til å tro at de og de andre barna i køen vil få noen plass i løpet av året.

1. mai 2004 innførte regjeringen en landsdekkende makspris på 2750 kroner, men noen ytterligere reduksjon i maksprisen har Stortinget ikke sørget for. Det er politisk enighet om at det er viktigere å sikre et trygt og godt tilbud til de som ønsker barnehageplass, før staten tar regningen og setter maksprisen enda en tusenlapp ned.

Norske kvinner ligger på fødselstoppen i Europa. Gode permisjonsvilkår er nok et viktig vilkår for at mange kvinner får både ett og to barn. Men mange opplever at slutten av permisjonstiden preges av alvor og bekymring. For hvem skal passe knøttet når mor og far skal tilbake i jobb? Uten barnehageplass er det noen velger å ta et ekstra år med permisjon, men det er ikke alltid et alternativ for nyetablerte familier i Oslo med store økonomiske forpliktelser. For familien er kanskje avhengig av to inntekter. Og ikke alle har en snill og frisk bestemor eller bestefar i nærheten.

Det er ingen tvil om at barnefamilier etterhvert har blitt mange goder til del. Ti måneders barselpermisjon med full lønn (opp til 6G). Rimeligere barnehageplasser. Kontantstøtte. Flere småbarnsforeldre har et reelt valg mellom arbeid og å være hjemme.

Nordstrands Blad har fulgt barnehagedekningen i vårt distrikt over tid, og ser at det for tiden arbeides intenst med å bygge nytt og fremskaffe midlertidige lokaler i vårt distrikt. Det er prisverdig, men alt i vår var det klart at det heller ikke vil bli noen full dekning i år. Planleggingsarbeidet tar tid, og nye hindre dukker opp. Så som naboer som ikke vil ha en barnehage der de bor. Det kan selvsagt finnes gode grunner til å protestere mot et nybygg eller en omregulering til midlertidig barnehage. I et intervju med stortingskandidat Tone E. Larssen (FrP) som kommer onsdag, forteller hun at det på hennes nabotomt skal komme en barnehage. Det gleder hun seg til. Og hun oppfordrer flere til å ta ansvar for full barnehagedekning ved å ønske velkommen en barnehage i nettopp sitt nabolag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag