Gå til sidens hovedinnhold

Et marked for alle

Markedene i Paris er like viktige for byens sjel som Seinen og Eiffeltårnet.

– Jalla, jalla! Allez, allez, 1 euro!

Størst og billigst

Fransk og arabisk blandes fritt når grønnsakshandlerne slynger ut sine lokkerop mellom bodene. Det er tirsdag morgen og markedsdag i den kosmopolitiske bydelen Belleville.

Interessert i reiser? Les alle reisesakene og få tips på dittOslo

Buntene med fersk mynte ligger i dynger. Du finner også voksduk som metervare, og småting til kjøkkenet som du ikke visste at du trengte før du står med dem i hånden.

Markedet i Belleville er et av Paris’ største og billigste. Mange parisere reiser med shoppingbagen gjennom byen for å handle akkurat her, blant bladselleri og granatepler.

Samtidig kan man kjøpe krydder og tørket frukt i de mange nordafrikanske butikkene som ligger ved markedet.

Stamkunder

Noen av Paris-markedene er gigantiske, andre er små og oversiktlige. Noen er på plass hele uken, mens andre dukker opp på faste dager på byens fortau.

Men hver bydel har i prinsippet sitt eget. Hver pariser med selvrespekt har dessuten ikke bare sitt eget marked, men også sin egen selger.

– Bonjour Madame, skal det være noen oliven i dag også?

Marché Aligre, øst i Paris, har åpent seks dager i uken. Her kan man studere stamkundenes vaner. På det omfattende markedet finner man det meste, og det selgere ute på gata ikke har, finnes som regel inne i den store markedshallen.

Hos slakteren får du både rapphøns og spedgris, og i en egen ølsjapp kan du velge mellom 200 typer kvalitetsøl.

Tradisjonsrikt

Et annet sentralt beliggende marked er Marché des Enfants Rouges – de røde barnas marked. Navnet kommer fra de rødkledde barna som for flere hundre år siden bodde på et barnehjem på plassen.

Det lille overdekkede markedet er et av Paris’ eldste og ligger i utkanten av det trendy Marais-kvarteret. Levestandarden til naboene avspeiler seg i de høye grønnsaksprisene, men man kan med fordel spise lunsj her når været tillater det.

Her er det nemlig uterestauranter nesten for enhver smak – blant annet et marokkansk spisested med en lang kø man absolutt bør stille seg i.

Spesialisering

På en del av Paris-markedene har man valgt å spesialisere seg. For eksempel er Batignolles-markedet i Nord-Paris en drøm for alle som vil spise økologisk.

Billig er det riktignok ikke her, men det glemmer man raskt der man vandrer mellom radene med tomater som smaker tomat, epler som lukter eple, jordete gulrøtter og gamle, glemte potetsorter – det hele innhyllet i en appetittvekkende duft av grillet kylling og smeltet ost.

Man kan til og med kjøpe vegetarisk hurtigmat i form av nystekte kaker av rårevet potet.

Blomster

I Paris’ historiske sentrum, et steinkast fra Notre-Dame og med Seinens sølvgrå vann som nabo, ligger Marchéaux fleurs.

Her på det velkjente blomstermarkedet kan man kjøpe alt fra pioner til palmer til å sette på terrassen, om man skulle være så heldig å eie noe sånt.

– Kameliaen som du ser der, blomstrer konstant i flere måneder, sier Nina Ponti og peker på en imponerende busk oversådd med rosa blomster.

Høstkameliaen, derimot, er sartere.

– Det minste vindpust tar med seg blomstenes kronblader, men det er også det som er denne plantens sjarm, smiler hun, mens hun sveiper mykt med hånden gjennom luften før hun griper vannkannen.

I åtte år har hun tilbudt kundene sine gode råd, og hver morgen skaper hun nye vakre tablåer av blomstene hun setter ut på fortauet.

Bastillen

Østers og surkål, jordbær og blodpudding, hestekjøtt og ferske morkler – hvis man ikke får rasket sammen til søndagsmiddagen på markedet ved Bastillen, må man nesten skylde seg selv.

Dessuten kan man få knivene sine slipt. Eller levere inn symaskinen til reparasjon. Og hvis du ikke har noen søndagsmiddag å planlegge, kan du alltids handle inn til en piknik.

Helt gratis er det uansett å trekke inn duftene og la seg blende av fargeprakten på et av Paris’ absolutt mest populære markeder.

Beliggenheten gjør markedet til en favoritt blant turister. I gangene mellom salgsbordene hører man ikke bare fransk, men både engelsk, italiensk og skandinavisk.

Fra Stockholm

– Vi har faktisk vært her hver søndag siden vi kom hit. Det er hyggelig med tradisjoner når man kommer til et nytt sted, konstaterer stockholmeren Johan Thunfjell, som har bodd i Paris de siste par månedene sammen med familien.

Ikke minst er de begeistret for alle de rimelige grønnsakene.

– Og disse libanesiske smørbrødene, sier Johan og tar en bit av den varme hoppulla brødkaken med kjøttfarsefyll. En stående søndagslunsj, slik familien har gjort til tradisjon.

Uansett om man er en tilfeldig gjest eller ekte pariser – i Paris finnes en marked for alle.

Fakta om markedene

Marché de Belleville: Tirsdag og fredag til ca. kl. 13 langs Boulevard de Belleville. Métro Belleville, Charonne, Ménilmontant.

Marché d'Aligre: Tirsdag til søndag til ca. kl. 13, Rue d'Aligre. Salgshallen til kl. 19.30, lunsjstengt kl. 13–16. Stenger kl. 13.30 på søndager. Métro Ledru Rollin.

Marché des enfants rouge: Tirsdag til søndag til kl. 19.30, lunsjstengt kl. 13–16. Søndag til kl. 14. Inngang fra 39 Rue de Bretagne. Métro Filles du Calvaire, République, Temple.

Marché des Batignolles: Lørdag til ca. kl. 14, langs en del av Boulevard des Batignolles. Métro Rome, Place de Clichy.

Marché aux fleurs: Mandag til lørdag til kl. 19.30, Place Louis Lépine. Métro Cité.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene