RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et mathus i utvikling

Arkitekten Henning von Zernichow har et 30-årig samarbeid bak seg med familien Jacobsen om utformingen og utvidelsen av Mathuset Jacobs.

Holtet: Den 17. januar fylte Henning von Zernichow 90 år. Begivenheten ble tilbørlig feiret i går på Grefsenkollen, og familien Jacobsen var selvskrevne æresgjester.

Helhetlig planlegging

Samarbeidet mellom von Zernichow og familien Jacobsen startet i 1973 i forbindelse med utvidelsen av Mathuset på Holtet.

Det er helt eksepsjonelt at Jacobs etter så mange utvidelser fremstår så enhetlig og miljøtilpasset som det faktisk gjør. Det skyldes blant annet kontinuitet både på eier-, byggherre- og arkitektsiden, og ikke minst oppfatningen av hva bygget skal uttrykke om sin egen funksjon og hvordan det skal innordne seg miljøet rundt, forteller den stadig aktive arkitekten.

Begynnelsen

Jacobstomten rommet opprinnelig Bernhus, en husmannsplass som baserte seg på grisehold. I 1922 kjøpte Kristian Jensen Wadum tomten og innredet et bakeri i kjelleren og lokaler for salg av kjøtt og fisk. Da han ikke klarte å holde det gående økonomisk, solgte han til Karl Jacobsen i 1926.

Jacobsen leide ut forretningen i andre etasje til S. Hagerup-Andresen som skulle drive kolonialforretning der. Jacobsen ansatte en baker og startet konditori samme år.

I 1933 startet unge Jacobsen junior, Kolbjørn Jacobsen, kolonialforretning i andre etasje etter at tre leietakere hadde gått konkurs. Dette var starten på det unike mathuset som har klart seg gjennom magre krigsår og som i dag er som et landemerke i bybilde å regne. I dag er det tredje generasjon Jacobsen, Knut Jacobsen, som er kjøpmann ved mathuset.

Stadige planer

Henning von Zernichow har vært med på flere ombygginger. En stor utvidelse fant sted i 1974 og ultimo 1980 ble den gamle trevillaen "Tante Sophies Hus", etter den beryktede husfruen, inkorporert med hagefasaden som fond mot mathusets grønt- og fruktavdeling. Nok en utvidelse fant sted rundt årtusenskiftet og igjen er det planer på tegnebordet om utvidelse.

Jeg ønsker å utbringe en stor takk til familien Jacobsen for et langt, kreativt, fruktbart, spennende og hyggelig samarbeid, avslutter 90-årsjubilanten, før han kjører av gårde i bilen sin for å levere noen tegninger. Ingenting tyder på at arkitekten har tenkt å pensjonere seg riktig enda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere