*Nettavisen* Nyheter.

Et merkelig julebudskap

Nordre Aker Budstikke har en leder den 17. desember 2009, med overskriften: "Bry deg om naboen". Det første jeg tenkte var: hmm, ja kanskje dette er en oppfordring til å bry seg om hvorvidt naboen din er ensom, eller på annen måte har det vanskelig, i denne "søte juletid " ja, også å invitere vedkommende inn på en kaffe og en smak på "de syv slagene".

Men nei: det handler om å holde "uvedkommende" ute av huset, det vil si innbruddstyver. Lederen refererer en rekke oppfordringer fra politiet, og understreker spesielt en: "Si ifra om du ser noe mistenkelig! "Mange reiser jo bort i høytiden, til hyttene sine, slektninger som bor andre steder, kanskje noen reiser bort fra snø og kulde til varmere klima; kanskje til steder hvor man kan hygge seg for en rimelig penge (der arbeidskraften er langt billigere enn i Norge; foruten den øst-europeiske arbeidskraften da, og en og annen pike fra et asiatisk land, eller der omkring).

Lederen opplyser meg, og andre lesere, om at: "De har begynt med noe nytt nå, de kriminelle. Det er slutt på den tiden da de fleste innbruddstyver var halv- eller heldopete vrak (min kursiv) (...) nå er det øst-europeerne som har tatt over arenaen, og de går mer systematisk til verks (...)". Derfor oppfordres vi til å følge et slags julebudskap: " Vi snakker om å bry oss om hverandre, og det er vel ikke det verste budskapet nå når julefreden snart senker seg over oss". Denne "nestekjærligheten" innebærer å si ifra når mennesker snoker rundt naboens hus e.l. Vi som er hjemme, vi skal altså bry oss om naboen vår. Denne naboen er (heldigvis, og selvfølgelig) ikke et halv eller heldopet vrak, for selv om ikke dette vraket lengre operer på innbrudds-arenaen, så befinner det seg nok ikke i huset ved siden av.

Ja, hvor befinner egentlig vrak seg? Bilvrak for eksempel; de blir gjerne sendt et sted for å kondemneres, det vil si tilintetgjort. Også får eieren vrakpant av bilvraket. Hva med møbler? Finnes det møbelvrak? I så fall: de går vel gjerne på søppelfyllinga. Hva med vrak av dyr: "dyrevrak". Finnes det noe slikt? Tja, for meg er det da nærliggende å tenke på kadaver: dyrekadaver. Og de graver vi gjerne ned, eller brenner opp, gjør vi ikke? Hva så med hel- eller halvdopete vrak? Tja, siden de verken bor i huset ved siden av, eller snoker rundt huset vårt lengre, behøver vi vel ikke bry oss om dem. Til forskjell fra bilvrak kan vi ikke engang få vrakpant for dem. Og det selv om de, til forskjell fra bilen vår, er menneske og skulle være atskillig mer verdt enn bilen vår..., eller? Men kanskje er det slik at man ikke både kan være menneske og et vrak, samtidig? For et bilvrak er vel ikke lenger en bil...? Ikke en gang i julehøytiden hvor et mirakel visstnok ble født.

Jeg antar at det fremkommer av det overstående at jeg reagerer på språkbruken i den siterte lederen, og at det eksplisitt er beskrivelsen av andre mennesker som halv- eller heldopete vrak jeg reagerer på. Jeg mener at det er stor forskjell på at et offentlig organ beskriver andre mennesker som halv- eller heldopete vrak, og at en person utsier det i en privat samtale. Det burde være en av journalistikkens dyder å finne ord og beskrivelser som, både er gode, og unngår en muntlig sjargong som ofte benyttes for å hevde seg/ tøffe seg. For meg tilhører halv- eller heldopete vrak en slik muntlig sjargong. En mulig innvending kan være at til og med en selv kan beskrive seg som vrak: "jeg kjenner meg som et vrak". Men det er like fullt en stor forskjell på at en selv sier dette og at en annen sier "du er/ ser ut som et vrak". Det andre utsagnet impliserer en krenkelse som ikke det først utsagnet gjør.

Min kritikk har altså med språkbruk å gjøre, og lite med selve lederens intensjon. Selv om jeg stiller meg noe undrende til koblingen mellom julebudskap og den bestemte omtanken for naboen som lederen oppfordrer til. En oppfordring om å varsle politiet dersom man legger merke til noe mistenkelig som kunne ligne på en forberedelse til innbrudd, klarer seg nok godt uten hjelp fra julens budskap.

Iren Larsen

Maridalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag