RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et nådeløst system

Den dagen du blir syk eller skader deg, vil du fokusere på å gjenvinne helsa du tidligere tok for gitt. Men Nav vil også ønske at du kommer tilbake i arbeid så fort som mulig. Mens sykehuskøene vokser og folk slåss for å få dekket behandlingsutgifter, stiller politikere stadige krav om at sykefravær og antall uføretrygdede skal ned. Det blir omtrent som å lukke øynene og si til de Nav-ansatte: "Fiks det. Bare fiks det".

Ikke alle slipper til i media. Man kunne skrevet mye om fortvilte Nav-brukere. Den siste tida er det de arbeidsledige som har fått slippe til i riksdekkende media. Ukompliserte saker hvor retten til dagpenger er udiskutabel. Verre er det med mennesker med "usikre" symptomer. Folk kan ha store plager, men likevel bli hersjet med i det uendelige.

Lokalavisen Groruddalen har tidligere skrevet om Lars Krekens kamp for å få uføretrygd. I dagens avis kan man lese om Elise Lang, som har opplevd mye av det samme. Det er klare likhetstrekk mellom deres historier, og det er grunn til å tro at de ikke er alene. Nav Alna har tidligere vist til at de forholder seg til regelverket. I så tilfelle bør politikerne sette seg ned og se på om dette bør endres.

Den evige runddansen Nav-systemet legger opp til, må være svært ressurskrevende. Det er på tide å tenke annerledes. Når arbeidsledigheten stiger, vil det være en bedre prioritering å få friske mennesker ut i jobb. Så kan syke som ønsker et pusterom få bedre muligheter til å gjenvinne helsa.

Ikke alle sykdommer og skader er enkle å diagnostisere. Er du i en slik situasjon, risikerer du å få stemplet "somatiseringslidelse" i sykejournalen din. Det er like urimelig som det er hjerteskjærende. Som kjent er det stygt å sparke de som ligger nede. Det gjelder også for politikere, leger og Nav-ansatte.

Det er flott at arbeidslediges søknader om dagpenger nå blir prioritert. For det er selvsagt uakseptabelt at folk som mister jobben havner på sosialhjelp fordi Nav ikke klarer å ta unna søknadene. Men vi håper det ikke skjer på bekostning av de syke, som heller ikke kan klare seg uten penger til livsopphold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere