RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et nei er et nei!

"Mari" fra ressurssenteret Dixi har blitt voldtatt to ganger. Hun mener det er viktig å anmelde både voldtekter og voldtektsforsøk.

SENTRUM: "Mari" (42) har vært utsatt for to overgrep. Begge av menn hun kjente.
Det første overgrepet skjedde da jeg var 20 år, men jeg husker veldig lite av det, bortsett fra at han løp etter meg. Det er fortrengt, forteller hun.
Det andre overgrepet husker hun. Det skjedde for fire år siden. Misbruket ble utført av en ekskjæreste.
Han holdt meg innesperret i over seks timer, med sønnen min sovende i et annet rom. Da han endelig sovnet klarte jeg å rømme, forteller hun.

Må anmeldes

"Mari" anmeldte forholdet og mannen ble arrestert.
Jeg ble godt mottatt av politiet, som arresterte mannen. Han tok livet av seg to uker senere. Det er kanskje stygt å si, men jeg ble lettet. Om han hadde vært i live, hadde han drept meg, sier hun.
Bare i løpet av 2007 har åtte overfallsvoldtekter blitt anmeldt i Oslo, fem av dem i Oslo indre øst. Politiet undersøker nå om det kan være en serievoldtektsmann i bildet. Biologiske og tekniske spor fra åstedene blir innhentet og sammenliknet, men dette tar tid. Derfor har ikke politiet kunnet gi noen konklusjon enda. Voldtektssaker hadde i fjor en oppklaringsprosent på 35. Bakgrunnen for de lave oppklaringstallene er at det ofte er få vitner og lite informasjon. Likevel anbefaler både politiet og "Mari" å anmelde forhold.
Jeg anbefaler å anmelde voldtekten og huske på at man ikke har noen skyld uansett. Et nei er et nei, sier "Mari", som i dag bruker tiden sin til å hjelpe andre voldtektsofre på ressurssenteret Dixi. Her kan både offer og pårørende komme til samtaler for å bearbeide hendelsen. Tilbudet er gratis og i fjor hadde senteret 1750 besøkende.

Alvorlige kriminalsaker

Man er mest utsatt når man er alene. Jeg kan jo si at man bør prøve å unngå å komme i utsatte situasjoner, men dette betyr ikke at det ikke er hos overgriper ansvaret ligger, sier politiinspektør, Terje Kristiansen, sjef for vold- og sedelighetsavsnittet.
Dette er alvorlige kriminalsaker som det offentlige er nødt til å ta tak i, det vil si oss som politi, forteller Kristiansen, men forklarer at det ikke alltid er lett å oppklare sakene. I en voldtektssak er det ofte ord mot ord og få vitner.
Signalement er derfor viktig. Vi har pågrepet en mann som er siktet for voldtekt. Men det er tydelig at det er flere. Voldtekter har skjedd mens han har sittet i varetekt, forteller politiinspektøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere