RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et nei er et nei!

I løpet av årets første måneder herjet voldtektsbølgen, og det er like aktuelt nå. Tidligere i år snakket Lokalavisen med "Mari" som selv har vært utsatt for overgrep og er en sterk sjel ved DIXI senteret. Senteret er et gratistilbud for de som har vært utsatt for overgrep.

Dixi senteret holder til i Arbins gate 1 og er et ressurssenter for voldtektsofre. Her kan utsatte og pårørende komme til både individuelle samtaler og gruppesamtaler for å bearbeide hendelsen. Tilbudet er gratis og kvinnene bak senteret har selv vært utsatt for overgrep. I fjor hadde senteret 1750 besøkende.
«Mari» (42) er en av dem og startet selv sin terapi på senteret. Hun har vært utsatt for overgrep av to menn og kjente dem begge.

Timer med misbruk

Det første overgrepet skjedde da jeg var 20 år, men jeg husker veldig lite av det, bortsett fra at han løp etter meg. Det er fortrengt, forteller Mari.
Det andre overgrepet husker hun og skjedde for fire år siden. Misbruket ble utført av en ekskjæreste.
Han holdt meg innesperret i over seks timer, med sønnen min sovende i et annet rom. Klokken seks om morgenen klarte jeg å rømme, sier hun.
I løpet av de timene ble hun voldtatt og misbrukt på det groveste og hun slapp ikke ut.
Da han endelig sovnet klarte jeg å rømme, forteller hun.
Mari anmeldte forholdet og mannen ble arrestert.
Jeg ble godt mottatt av politiet, som arresterte mannen. Han tok livet av seg to uker senere. Det er kanskje stygt å si, men jeg ble lettet. Om han hadde vært i live, hadde han drept meg.

Anmeld!

Jeg råder mennesker som kjenner ofre til å være der! For dem som er voldtatt, anbefaler jeg å anmelde voldtekten og huske på at man ikke har noen skyld i voldtekten uansett, sier Mari, som selv ikke følte at det var vanskelig å anmelde.
Det er mange råd for å unngå å bli voldtatt, men de er bare tull! En voldtekt kan skje uansett hva man gjør i forkant. Et nei er et nei, sier Mari.
Hun har brukt mye energi for å komme over voldtekten, både ved hjelp fra Dixi og psykologer. I dag føler hun at hun har klart seg bra.
Det er fortsatt lang vei å gå, det han gjorde med meg døde jo ikke med han. Likevel ser jeg at jeg har kommet et stykke og vet da at jeg kan komme lenger, sier Mari, som bodde en periode på Krisesenteret etter voldtekten.
Mari forteller at eks kjæresten ikke klarte å kontrollere henne, fordi hun alltid har vært selvstendig.
Han hadde psykopatiske tendenser og ville ha makt over meg, sier hun.

Ulike, men naturlige reaksjoner

Skadevirkninger etter en voldtekt er både fysiske og psykiske, ofte langvarige plager. Dixi senteret understreker at alle reaksjoner man får er normale. Mari har måtte leve med flere mareritt, angst og redsel.
Jeg fikk diagnosen Posttraumatisk stressyndrom. Fordelen med å komme til Dixi var at jeg ikke ble møtt med mistro. I tillegg kan man si at man har hatt en dårlig dag og de andre vil forstå, sier Mari og forteller at det er mye som kan være fortrengt, men som dukker opp igjen når man kommer i en situasjon.
Mange kommer hit i lang tid etter overgrepet, sier hun.
Mari har problemer med å stole på menn etter overgrepene, hun levde med angst og var redd for å være alene. Hun forteller at bare et ord eller en handling fra andre kan utløse reaksjoner.
Ingen andre kan gjøre noe, men med hjelp utenfra, får man hjelp til å hjelpe seg selv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere