*Nettavisen* Nyheter.

Et nei er et nei

Voldtektsofferet "Mari" fra Dixisenteret mener at det er viktig å anmelde voldtekter. Politier mistenker at en serievoldtektsmann kan være involvert i flere av de mange voldtektene og voldtektsforsøkene i det siste.

FROGNER/SENTRUM:I løpet årets første uker har elleve voldtekter og voldtektsforsøk blitt anmeldt. Åtte av disse har vært overfallsvoldtekter, og politiet undersøker nå om det kan være en serievoldtektsmann inne i bildet. Biologiske og tekniske spor fra åstedene blir innhentet og sammenliknet, men dette tar tid. Derfor har ikke politiet kunne gi noen konklusjon ennå. Voldtektssaker hadde i fjor en oppklaringsprosent på 35. Bakgrunnen for den lave oppklaringstallene er at det ofte er få vitner og veldig lite informasjon. To av voldtektene og et av forsøkene befant seg på Majorstuen og sentrum. Alle tre var overfall.

Gratistilbud til offeret

Dixi resurssenteret holder til i Arbins gate 1 i Vika og er et ressurssenter for voldtektsofre. Her kan utsatte og pårørende komme til både individuelle samtaler og gruppesamtaler for å bearbeide hendelsen. Tilbudet er gratis, og kvinnene bak senteret har selv vært utsatt for overgrep. I fjor hadde senteret 1781 besøkende.

"Mari" (42) er en av dem og startet selv sin terapi på senteret. Hun har vært utsatt for overgrep av to menn og kjente dem begge.


Timer med misbruk

Det første overgrepet skjedde da jeg var 20 år, men jeg husker veldig lite av det, bortsett fra at han løp etter meg. Det er fortrengt, forteller Mari.

Det andre overgrepet husker hun, og det skjedde for fire år siden. Misbruket ble utført av en ekskjæreste.

Han holdt meg innesperret i over seks timer, med sønnen min sovende i et annet rom. Klokken seks om morgenen klarte jeg å rømme, sier hun.

I løpet av de timene ble hun voldtatt og misbrukt på det groveste, uten at hun hadde noen mulighet til å slippe unna.

Da han endelig sovnet, klarte jeg å rømme, forteller hun.

"Mari" anmeldte forholdet, og mannen ble arrestert.

Jeg ble godt mottatt av politiet, som arresterte mannen. Han tok livet av seg to uker senere. Det er kanskje stygt å si, men jeg ble lettet. Om han hadde vært i live, hadde han drept meg.


Anmeld, et nei er et nei

Jeg råder mennesker som kjenner ofre til å være der! Og for dem som er voldtatt, anbefaler jeg å anmelde voldtekten og huske på at man ikke har noen skyld i voldtekten, sier "Mari", som selv ikke følte at det var vanskelig å anmelde.

Det er jo mange råd for å unngå å bli voldtatt, men de er bare tull! En voldtekt kan skje uansett hva man gjør i forkant. Et nei er et nei, sier "Mari".

Hun har brukt mye energi for å komme over voldtektene, både ved hjelp fra Dixi og fra psykologer. I dag føler hun at hun har klart seg bra.

Det er fortsatt lang vei å gå, det han gjorde med meg, døde jo ikke med han. Likevel ser jeg at jeg har kommet et stykke og vet da at jeg kan komme lenger, sier Mari, som bodde en periode på Krisesenteret etter voldtekten.

"Mari" forteller at ekskjæresten ikke klarte å kontrollere henne, fordi hun alltid har vært selvstendig.

Han hadde psykopatiske tendenser og ville ha makt over meg, sier hun.

Mari ble trodd i retter, noe som betydde mye for henne. Hun fikk også voldsoffererstatning,.


Langvarige skader

Skadevirkninger etter en voldtekt er både fysiske og psykiske, ofte langvarige plager. Ved Dixisenteret understreker man at alle reaksjoner man får, er normale.

Mari har måtte leve med flere mareritt, angst og levde med redsel.

Jeg fikk diagnosen posttraumatisk stressyndrom. Fordelen med å komme til Dixi var at jeg ikke ble møtt med mistro. I tillegg kan man si at man har hatt en dårlig dag, og de andre vil forstå, sier "Mari" og forteller at det er mye som kan være fortrengt, men som dukker opp igjen når man kommer i en situasjon.

Mange kommer hit i lang tid etter overgrepet, sier hun.

Mari har problemer med å stole på menn etter overgrepene, hun levde med angst og var redd for å være alene. Hun forteller at bare et ord eller en handling fra andre kan utløse reaksjoner.

Ingen andre kan gjøre noe, men med hjelp utenfra, får man hjelp til å hjelpe seg selv.

For kontakt med Dixi resurssenter, ring 22 44 40 50 eller se nettsidene deres www.dixi.no.


Alvorlige kriminalsaker

Man er mest utsatt når man er alene. Jeg kan jo si at man bør prøve å unngå å komme i utsatte situasjoner, men dette betyr ikke at det ikke ansvaret er hos overgriper, sier politiinspektør Terje Kristiansen, sjef for vold-og sedelighetsavsnittet.

Dette er alvorlige kriminalsaker som det offentlige er nødt til å ta tak i, det vil si oss som politi, forteller Kristiansen, men forklarer at det ikke alltid er lett å oppklare sakene.

I en voldtektssak er det ofte ord mot ord og få vitner.

Signalement er derfor viktig. Vi har i år pågrepet én mann som er siktet for voldtekt. Men det er tydelig at det er flere. Voldtekter har skjedd mens han har sittet i varetekt, forteller politiinspektøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag