Et russeeventyr

F.v: Henrik Mourud, Martin W. Bailey, Peder Hiis, Torbjørn Husevåg, Jacob Løvenskiold og Ole Christian Gahr Vordahl bruker påsken på å pusse opp eventyrbussen Fy Fasan. Foto: Linn Kongsli Lundervold

F.v: Henrik Mourud, Martin W. Bailey, Peder Hiis, Torbjørn Husevåg, Jacob Løvenskiold og Ole Christian Gahr Vordahl bruker påsken på å pusse opp eventyrbussen Fy Fasan. Foto: Linn Kongsli Lundervold

Gutta på bussen Fy Fasan vil bruke russetiden på en hyllest til noe av det norskeste av det norske.

Det arbeides iherdig for at bussen Fy Fasan skal bli klar til 24. april.

SØRKEDALEN: Det pusses og bygges. Rives og males. Påsken er høytid for russebusspussing, noe gutta på "Fy Fasan" har fått merke. Som arvtagere av fjorårets "In Same", som stakk av med det som var av busshedersbevisninger, satser de på å ikke gjøre bussens stamtavle til skamme.

Guttene på Fy Fasan vil fremover blogge på Akersposten.no. Sjekk ut siden her!

I tillegg ønsker guttene på Fy Fasan å videreføre tradisjonen med "norske" busskonsepter. Bussen skal nemlig være en hyllest til Ivo Caprino og de norske eventyrene.

- Du finner ikke noe mer norsk enn Ivo Caprino. Alle barn har jo vokst opp med eventyrene hans, sier Ole Christian Vordahl, en av bussens to hovedsjefer.

Guttene har heller ingen problemer med å se klare sammenhenger mellom russetiden og eventyr.

- Russetiden er jo et veldig norskt fenomen. I tillegg blir jo russetiden et eventyr for oss, sier Jacob Løvenskiold og ler.

Vikingskip og gulldetaljer

For øyeblikket er bussen dekket av tagging, og det kan være vanskelig å se for seg et eventyrlig bussvidunder. Men Ole Christian forklarer villig vekk hvordan bussen vil se ut når den er klar, høyst sannsynlig natten før russefeiringen braker løs 24. april.

På høyre side skal det være en solnedgang bak et vikingskip fullt av eventyrfigurer, mens logoen til Fy Fasan, med Il Tempo Gigante parkert på siden, vil pryde bussens venstre side. Taket inne i bussen skal være rosemalt, og i tillegg har de fått montert opp gammeldagse skap hvor høyttalerne er plassert. Også disse skal rosemales. På veggene blir det beiset hyttepanel.

Det planlegges også mange eventyrdetaljer, men guttene vil ikke avsløre for mye. Noen kan jo fortsatt stjele ideene deres. Men det vil i hvert fall bli mye gull og kobber inne i bussen, kan de røpe.

- Det skal være spennende å gå rundt inne i bussen, sier Jacob.

- Kåring er bonus

Selv om det ligger mye arbeid bak en slik buss, de har jobbet hver helg siden nyttår, er det viktigste for gutta å ha det gøy.

- Vinner vi en kåring, blir det en bonus, sier Oscar Semb Fredricsson.

Hvor mye de betaler for russetiden vil de ikke ut med, men forteller at alle guttene jobber selv for å få inn pengene. I tillegg har de hatt dugnader sammen, for eksempel på Maxbo, og for Biltema. Det aller meste av arbeidet på bussen gjør de selv.

Skjønner russekritikk

Og selv om de kan skjønne mye av kritikken om russens, deriblant deres voldsomme pengeforbuk, påpeker Fy Fasan-gutta at alle generasjoner har vært med på russetiden, og at det i bunn og grunn går ut på det samme nå, kanskje bare i litt andre former. I tillegg får de mye igjen for alt arbeidet, mener de.

- Det er litt som å starte en bedrift, påpeker Jacob, og viser til alle kontraktene, og alt det økonomiske ansvaret.

- I tillegg lærer vi å spare, det er mye lærdom i det også. Men det kan kanskje være vanskelig å forsvare å bruke så mye penger på tre uker, sier han.

Guttene på Fy Fasan vil fremover blogge på Akersposten.no. Sjekk ut siden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.