RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et sterkere politi

Av Elisabeth Aspaker, justispolitisk talskvinne Høyre

Den rødgrønne regjeringen har i fire år gjentatt sitt mantra om å bruke ”de store pengene på de store oppgavene”. Sannheten er at regjeringen har sviktet en av statens aller viktigste oppgaver - politiet. For Høyre står innbyggernes trygghet og politiet i en særstilling. Derfor har vi siden 2002 foreslått over 800 mill kroner mer til politiet enn Arbeiderpartiet.

Høyre ser en klar sammenheng mellom et politi i krise og at soningskøen lot seg fjerne. Fra domstolene meldes om betydelig færre saker, og med færre dommer til soning er det kanskje ikke så stor prestasjon å få bort køen. Samtidig hardner kriminaliteten til med urovekkende økning i voldssaker. Vinningskriminaliteten er blitt mer organisert, og Norge raides fra nord til sør av kriminelle bander som opererer på tvers av landegrensene uten at regjeringen har satt inn effektive tiltak mot dette.

Storbergets fallitt

Det er en fallitterklæring for Storberget når kriminaliteten går opp og politidekningen ned. Høyre har i Stortinget gjentatte ganger advart både justisminister og statsminister mot konsekvensene av et svekket politi. Like ofte har vi blitt avfeid med anklager om svartmaling og for å skape økt utrygghet blant folk. I dag vet vi at Høyres bekymring var begrunnet. Fremleggelsen av kriminalstatistikken for første halvår 2009 er en knusende dom over en justisminister som unnlot å handle i tide, som ikke har sørget for tilstrekkelige driftsbudsjetter og som ikke tok tak politikrisen da alarmen først gikk. Tvert i mot har justisministeren med sine åpenbare løftebrudd overfor politiet bidratt til å forsure klimaet og bruke opp den goodwill som har preget etaten. Nå nærmer valget seg, og justisministeren er høyt og lavt med utspill for å berge skinnet. Min spådom er at det er for sent og at han blir gjennomskuet av både velgerne og politiet selv.

Verst i distriktene

Fra hele landet kommer rapporter om kritisk mangel på politifolk, og verst er det i distriktene der lange avstander og få politifolk gjør det umulig å sørge for ro og orden slik befolkningen forventer. Sommerstengte lensmannskontorer i høysesongen for festivaler taler for seg.

Lekkasje fra politiet er et problem. Regjeringens manglende prioritering av politiet har gjort at politifolk velger å hoppe av til andre jobber. Samtidig er det en realitet at en rekke erfarne politiseniorer går av med pensjon fra politi- og lensmannsetaten uten å få tilbud om å fortsette – selv om de er villig til fortsatt innsats. Dette vil Høyre gjøre noe med om vi kommer i posisjon.

Kriminalitetsutviklingen krever flere, ikke færre politifolk! Høyre støtter rekordhøye opptak til politihøyskolen (PHS) og vil legge til rette for ytterligere økninger. Det er en forutsetning om vi skal sikre et likeverdig polititilbud i hele landet. I sitt program går Høyre inn for bygging av ny politihøyskole i Oslo og å videreutvikle Bodø. I tillegg vil vi vurdere om det kan legges til rette for at deler av studiet kan desentraliseres for å kunne rekruttere enda flere studenter i årene som kommer.

Politikrisen kan løses

Et synlig og effektivt nærpoliti med god lokalkunnskap er det beste våpen i kampen mot kriminalitet. Betydningen av dette har betjentene ved lensmannskontoret i Bardu nylig vist ved å oppklare hundre prosent av grove innbrudd i sitt område inneværende år.

Politimester Tone Vangen i Salten politidistrikt uttalte til Nrk Nordland 12.mai i år at hun var helt enig med Høyreleder Erna Solberg at det trengs flere stillinger i politiet. Høyre mener alvor når vi vil ha trygge lokalsamfunn. Folk skal kunne stole på at politiets hjelp kommer når man trenger det. Kriminelle skal tas og Høyre vil ha slutt på henleggelser av saker med kjente gjerningsmenn.

Høyres viktigste tiltak for et sterkere politi:

• Øke politiets driftsbudsjetter for å kunne ansette flere
• 1500 flere årsverk i politiet de neste fire årene
• Seniorpolitikk som motiverer erfarne politifolk til å fortsette i etaten
• Ytterligere økt opptak til PHS og stoppe frafall blant nyutdannede politifolk
• Flere sivilt ansatte for å frigjøre politiutdannet personell for å få et mer synlig politi der folk ferdes og hurtigere etterforskning for å stoppe vold og kriminalitet
• Sivile m/begrenset politimyndighet kan ivareta transporter, passkontroll, utlendingesaker, vakthold ved domstolene, m.v.
• Bred Politistudie for å kunne dimensjonere og utstyre politiet til å møte morgendagens kriminalitetsutfordringer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere