RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et treffsikkert bomskudd


Anne Helset mener tilskuddsordningen for husleietakere i Oslos regulerte boliger er et treffsikkert bomskudd. FOTO: JULIE MESSEL
Anne Helset mener tilskuddsordningen for husleietakere i Oslos regulerte boliger er et treffsikkert bomskudd. FOTO: JULIE MESSEL

Langt færre enn forventet har søkt om husleietilskuddet som ble lansert i sommer. Ordningen skal koste stat og kommune 200 millioner kroner og vare i fem år. I underkant av 400 av de antatt 3 500 husholdninger i regulerte boliger har registrert seg ved det byomfattende servicekontoret på Frogner. Bare litt over 100 har pr 8.januar fått utbetalt husleietilskudd.

Husleietilskuddet føyer seg inn i en boligpolitikk som er gått fra å være del av en generell velferdspolitikk til å bli sosialpolitikk. Fellesskapets hjelp til marginale grupper må være "treffsikre".

Gjengs leie kan i dag overstige vanlige inntekter eller ta så stor del av dem at velferden trues. Samtidig faller mange utenfor behovsprøvde hjelpeordninger fordi inntekten lett blir for høy.

Den 16. desember vedtok Oslo Bystyre forskrift for husleiestøtten. Helse og sosialkomiteen hadde tidligere gått inn for å utsette ordningen og appellere til Stortinget om ny behandling.

Inntektsgrensen for å få husleietilskudd på 7000 kroner for enslige og 11000 kroner i måneden for par, etter at husleien er betalt, ble beholdt. Følgen er at mange faller utenfor ordningen og at mange ikke ønsker å få den.

Å leie bolig er en fattigdomsfelle, uttalte Erna Solberg. Under en rødgrønn regjering er dette blitt virkelighet for flere.

Aksjonsgruppen foreslår at pengene til husleietilskudd som ikke brukes fordi ordningen ikke passer til- eller ønskes av målgruppen, nyttes til følgende:

- Situasjonen for leietakere i tidligere husleieregulerte boliger, også for dem som har flyttet, utredes.

- Leier for 2010 som er satt på deregulerte boliger, kartlegges.

- Når eierne har kjøpt boligene, på hvilken måte og til hvilken pris, blir undersøkt.

- Gjengs leie problematiseres på bred basis, for kommunale og private leieboliger.

- Konfliktbehandling i rettsapparatet kartlegges og analyseres.

- Rettssikkerheten til leietakere med lang botid forbedres.

- Maktforhold og maktutøvelse i denne saken analyseres ut fra juridisk, demokratisk- og menneskerettslig perspektiv.Anne Helset

Aksjonsgruppe for leietakere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere