*Nettavisen* Nyheter.

Et varmere hjem

Mange nordmenn drømmer om bolig på Kanariøyene. Men useriøse selgere, språkproblemer og mangel på lokalkunnskap kan by på skjær i den solblanke sjøen.

Mi casa! sier norske Renny Eide og smiler fra øre til øre der han står utenfor det som skal bli hans nye hjem: Casa Victoria i Arguineguin, Gran Canaria.

Jeg har alltid tenkt at når jeg blir pensjonist, skal jeg flytte til varmere strøk. Det er bedre enn å risikere lårhalsen hjemme, humrer han.

Veksten i boligmarkedet her nede har vært helt enorm. Nordmenn må ta mye av skylden for at boligprisene har mer enn doblet seg på ti år, sier eiendomsformidleren bak Renny Eides nye sydenhjem, Jan Gjømle i EFFIC.

EFFIC er spanskregistrert, og driver med salg og utleie av boliger over hele Gran Canaria. Firmaet er ikke det eneste norske som driver med eiendomsformidling i området. Veksten i boligmarkedet gjør at mange nordmenn lever av å selge bolig til andre nordmenn i Spania.

Bolighaier

Ikke alle boligformidlere er like seriøse.

Det finnes et svart marked, og det er et problem for oss som driver lovlig, mener Gjømle. Og understreker at å kjøpe av en nordmann på ingen måte er noen garanti.

Jeg må innrømme at jeg har blitt forferdet over vårt eget folkeslag her nede. Nordmenn lurer andre nordmenn i like stor grad som spanjolene prøver å gjøre det, forklarer han.

Den beste forsikringen mot å bli lurt er å skaffe seg en pålitelig advokat, mener Einar Harboe. Han har mange års erfaring fra det spanske eiendomsmarkedet, og har skrevet håndboka "Bolig i Spania".

Altfor få benytter seg av advokat. De fleste selgere er heldigvis skikkelige folk, men i Spania handler problemet ofte om kultur. I Norge er det forventet at selgeren gir et realistisk bilde av boligen. I Spania er det forventet at du selv tar ansvar for å finne ut av feil og mangler: Fuktskader kan lovlig skjules med et strøk maling, og ingen er pålagt å opplyse at det planlegges en motorvei rett forbi stuevinduet.

Harboe anbefaler å stille spørsmål om boligens forfatning, og få svarene skriftlig i tilfelle man skulle trenge dokumentasjon i ettertid. Han advarer dessuten om at dårlige språkferdigheter kan føre til misforståelser hos begge parter.

Gjennomtenkt

Harboe mener den største feilen folk gjør, er at de ikke bruker nok tid på kjøpet.

Jeg har sett mange eksempler på at vettet kobles ut når folk kommer ned og lar seg blende av sol og sjø. Hvis folk skal flytte til en annen kant av landet hjemme i Norge, vil de bruke tid på å sjekke priser, hvilke områder som er bra å bo i og hva som finnes av boliger. Den samme sjekken burde de ta i Spania.

Mange tar seg ikke bryet med å reise ned, bekrefter Jan Gjømle.

Jeg har til og med solgt boliger via sms. Men det er på ingen måte noe jeg anbefaler. Og selv om man har sett bilder, kan de gi et feilaktig inntrykk.

Han mener regelverket kan være omfattende å sette seg inn i for en førstegangskjøper.

Kjøper du direkte av en spanjol, bør du vite hva du gjør. Det er ikke sikkert alt er i orden selv om det ser slik ut på papiret. Folk har for eksempel opplevd å kjøpe tomter det ikke er lov å bygge på, forteller han.

Høy pris

De høye prisene er en ekstra grunn til å være påpasselig så ikke feilkjøp gjøres. Forvent ikke å finne en billig ferieleilighet hvis du vil bo ved kysten i Spania, og langt mindre hvis du vil bo på Gran Canaria. Kvadratmeterprisen på en bolig i Arguineguin kan fort komme opp i 30.000.

Prisene er selvfølgelig dyrest ved kysten mot Middelhavet. Langt billigere er det i fraflyttingsområder inne i landet. Men da får du fort sure vintre og altfor varme somre, og det er vel ikke det de flest er ute etter, advarer Harboe.

Han har to siste råd til deg som skal kjøpe sydenbolig.

Sjekk og dobbeltsjekk før du legger pengene på bordet. Og for all del, ikke kjøp timeshare! Der får du sjelden igjen det du betaler for, sier han, før han beroliger med at de aller fleste boligsalg går uten problemer.

Renny Eide er overbevist om at han vil trives i sitt nye "casa":

Det spiller ingen rolle hvilket land man velger å bo, så lenge man er lykkelig. Og her våkner jeg med et smil om munnen hver morgen.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.