Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et varmt supersunt supperåd i kulda

En kraftig, varm suppe gjør vinteren enda bedre.
En kraftig, varm suppe gjør vinteren enda bedre. Foto: Tore Sandberg
Vinterens kuldesjokk krever umiddelbar varmebehandling.

GODE GRØNNSAKER: De skrelte og oppkuttede grønnsakene – bruk det du har – kokes opp i buljong.

KÅLROT: En rimelig ingrediens som er super i suppa.

MELBOLLER: Eller «klimp» som de kalles på svensk. Artig og billig innslag i en kjøttsuppe.

VOILA: Kjøttsuppe med klimp.

CHEF: Tom-Victor Gausdal er kokk og medeier av catering-kokkekollektivet Flavours. Kåret til verdens nest beste kokk i 2005 og 2008. Mangeårig deltaker på Det Norske Kokkelandslaget og forfatter av en rekke kokebøker.

Noen ganger føler jeg meg som hovedpersonen i en bok jeg leste mye da jeg var liten. Den het «Pingvinen som alltid frøs».

Pingvinen la ut på en vill reise på et stort isflak mot stadig varmere land. Boka ender med at den søte pingvinen sitter på en stillehavsøy og drikker en tropisk drink i en hengekøye.

Jeg kjenner meg igjen i drømmen om varme. Men samtidig ønsker jeg ikke å flykte, ikke på ordentlig, for etter kulda kommer alltid varmen. Som peisbål etter skitur. Eller glovarm suppe etter en tur på skøytebanen.

Forventningen om varme får oss til å holde ut når gradestokken viser de tosifrede blå.

Ha i hva du vil

En fyldig suppe måtte bli ukas rett. Suppa er supersunn, lettlaget og ikke minst kjempebillig. Når du først er i gang, lag en stor ladning.

Restene kan fryses, så har du til flere middager. Dessuten er storproduksjon en fin måte å sysselsette barna på. La dem skrelle og kutte grønnsakene mens kjøttet står og putrer.

Det som er så fantastisk med en slik kjøttsuppe, er at du kan ha i hva du vil. Selv bruker jeg det jeg har i kjøleskapet der og da. En halv kålrot, litt fennikel, løk, potet – her er det bare å prøve seg fram.

Litt ris, gryn eller pasta kan også tilsettes mot slutten.

LES OGSÅ: Velg litt varmere øl til suppe

Mormors kjøkkenbenk

Bruk smaksrikt, ukurant kjøtt, helst fra bog, skank, høyrygg eller bryst. Her kan du også variere med sesongen – og bruke vilt, svin, fugl, lam eller, som her, et realt stykke oksebog.

Det viktigste underveis i prosessen er at kjøttet får koke lenge nok, slik at det bli mørt. Slikt kjøtt trenger opp mot to timer på å koke seg ferdig. Men til gjengjeld gjør seg selv.

Dette er perfekt mat å lage kvelden før, så kan den bare varmes opp igjen dagen etter.

Jeg elsker å smaksette suppa med løpstikke, det tar meg rett tilbake til kjøkkenbenken hos mormor. Duften bredte seg i hele huset, og alle ble sultne.

Om du vil ha i melboller eller ikke, er opp til deg. Jeg synes de er ganske morsomme. La deg inspirere til å hive over storgryta i dag!

Oppskrift

Kjøttsuppe med klimp

Ingredienser:(4-6 personer)
800 g storfebog kuttet i terninger
1 løk
1 gulrot
1 laurbærblad
1 kvist timian
salt og pepper
1 liter vann

1 løk
1-2 gulrøtter
1 purre
1/2 sellerirot
1/2 kålrot
1-2 pastinakk eller persillerot
2 ss finstrimlet løpstikke, ev. persille
4-6 poteter
vann
salt og pepper

Klimp:
1,5 dl melk
2 ss mel
1 eggeplomme
1 knivspiss muskat
salt og pepper

Framgangsmåte:
Ha kuttet kjøtt i en kjele, legg i skrelte grønnsaker og krydderier, og fyll på med vann. La småputre i 1 1/2-2 timer, og skum av urenhetene som kommer opp til toppen med en liten øse. Når kjøttet er mørt, tar du det ut og siler buljongen over i en ny kjele (kokegrønnsakene her kan kastes.)

Resten av grønnsakene skrelles og kuttes i terninger, legges i buljongen og kokes til de er møre. Mot slutten har du i det kokte kjøttet, smaksetter med salt og pepper, legger i melbollene og drysser i løpstikke. Server suppa rykende varm, med brød eller flatbrød til.

Melboller: Kok opp melken, rør inn melet, rør til det slipper kjelen. Ta av og avkjøl, rør inn eggeplommen og smaksett med muskat, salt og pepper. Kok opp lettsaltet vann, legg små boller med teskjeer oppi vannet, la dem putre til de flyter. Deretter kan de legges i kjøttsuppa.


LES OGSÅ: Velg litt varmere øl til suppe

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!