Gå til sidens hovedinnhold

Et viktig bidrag

I dag starter Oslo kommune med kildesortering for 17.000 husstander. Fra før har det kun vært separat innsamling av papir og returpunkter for glass og metall, men nå skal ordningen utvides. Under kjøkkenbenken vil det bli to egne poser for matavfall og plast, i tillegg til det vanlige restavfallet. Det starter med 17.000 husstander, hvorav mange i Groruddalen, før ordningen skal utvides gradvis til hele byen i løpet av 2011.

Mange andre steder i landet har en liknende sorteringsordning pågått lenge allerede, men gjenvinningsanleggene i Oslo har ikke vært klare til å ta imot sortert avfall før nå. Når muligheten nå kommer til hovedstaden, er det derfor viktig at den brukes skikkelig. De fleste av oss har kanskje besøkt slekt og venner rundt i landet og irritert oss over at man må tenke seg nøye om hver gang man skal kaste søppel. Det er mulig vi også kan ha sverget på at noe så tungvint skal vi aldri ha i vårt eget hjem. Men tenk da på hvor enkelt våre slektninger og venner har kunnet svare når vi har spurt hvordan søpla skal fordeles. Med en liten innsats i begynnelsen, blir dette en like stor selvfølge som at avisene ikke skal i den vanlige søpla.

Gevinsten er åpenbar. Plastavfallet blir til ny plast, og energien i matavfallet skal gi biogass. I en stor og tidvis uoversiktlig klimadebatt er i alle fall dette et konkrét bidrag fra hver og en av oss til å redusere CO2-utslippene.

Rundt i Groruddalen gjøres også mye annet for miljøet. Skolestua på Haraldrud veileder innvandrerkvinner, skoleelever og andre i riktig kildesortering – et godt alternativ til tradisjonell, skriftlig informasjon. SuperRusken har vært rundt i hele Groruddalen og ryddet opp i nærmiljøer sammen med frivillige fra borettslag og andre foreninger. Til og med Oslo Fridykkerklubb har tatt i et tak og ryddet bunnen av Lutvann i samarbeid med Friluftsetaten.

Det er ingen tvil om at nærmiljøet blir et mer trivelig sted når det ser ryddig og bra ut. Og det er heller ingen tvil om at miljøet er en av de største utfordringene vi har både i Groruddalen og verden ellers. Derfor er det viktig at alle bidrar med sitt og går inn for å sortere søpla skikkelig når kommunen gir oss muligheten.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene