RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et viktig tilbud

97 prosent av brukerne av Oslos eldresentre sier at tilbudet er viktig, viser en undersøkelse utført av Helse- og velferdsetaten. Betydningen av å ha et eldresenter å gå til, øker også med brukernes alder.

Oslo: Brukerundersøkelse er foretatt blant de mer enn 34.000 brukerne av Oslos 42 eldresentre. Formålet med undersøkelsen har vært å synliggjøre og eventuelt bedre eldresentrenes tilbud. Rundt 2.800 personer har avgitt svar, hvor den største aldersgruppen er over 80 år.

Brukerundersøkelsen forteller oss at eldresentrene er noe langt mer enn et sted der man får en kopp kaffe eller leser avisen, sier byråd for velferd og sosiale tjenester Sylvi Listhaug.

Sosialt nettverk

Byråden viser til at 93 prosent av de spurte besøker et eldresenter hver uke, 53 prosent flere ganger i uken

Eldresentrene er en arena hvor man kan treffe kjente og ukjente, dele erfaringer og ha felles aktiviteter. Gjennom dette bygges et sosialt nettverk som er en støtte ved sykdom og når en har problemer, sier Listhaug.

Eldresentrene bidrar også til at brukerne kan ta vare på sin helse og ha et mer meningsfylt liv. Vi ser for eksempel at alle eldresentre tilbyr en eller annen form for fysisk aktivitet og kjøp av mat. Dette forebygger både feil- og underernæring og inspirerer eldre til mer fysisk aktivitet, foruten den sykdomsforebyggende og helsefremmende effekt det har, mener byråden.

Økt innsats

Brukerundersøkelsen avdekker at innsatsen til frivillige på eldresentrene har økt de siste årene.

Eldresentrene er blitt møteplasser hvor frivillige kan engasjere seg, ved siden av å kunne bruke seg selv og være del av et sosialt miljø. Det er helt klart at det ligger en stor og viktig egenverdi i det frivillige arbeidet, sier Listhaug.

Rapportens anbefalinger skal nå følges opp av bydelene, etatsapparat og berørte instanser. Det dreier seg blant annet om å sikre mer forutsigbare økonomiske rammer for eldresentrene, og å få skriftlige samarbeidsavtaler mellom bydelene og eldresentrene. Aktuelt er også kompetansebygging for bedre å kunne ivareta ensomme og isolerte eldre, og en videreutvikling av eldresentrene som møtesteder for eldre fra etniske minoriteter.

Avtale

Eldresentrene i Bydel Østensjø har stort sett forutsigbare rammer. Eneste unntaket er nå Abildsø seniorsenter, som er foreslått nedlagt fra 2007.

Årsaken til den foreslåtte nedleggelsen er at det ikke er noen brukere der, sier rehabiliterings- og omsorgssjef Solveig Nyhamar.

Hun forklarer at rapporten om forutsigbare rammer trolig henspiller på de private eldresentrene i byen.

Bøler seniorsenter er drevet privat av Nasjonalforeningen for folkehelse, men vi har alltid sett på dem som en del av eldresentertilbudet i bydelen. Det nye nå er at vi har inngått en avtale med seniorsenteret, slik at samarbeidet med dem bli mer forutsigbart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere