*Nettavisen* Nyheter.

Etioperne med egen 17.mai-markering

Etiopoierne ber om vesten om hjelp. Foto: FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Mens hele Oslo gikk i tog, feiret de etiopiske asylsøkerne 17. mai med utdeling av etiopisk mat, og kaffe.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dette teltet har etiopierne oppholdt seg de siste tre ukene. Foto: FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Klikk på bildet for å forstørre.

Kristoffer Deinoff og Gordon Nord tilbragte 17. mai utenfor domkirken. Foto: FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Klikk på bildet for å forstørre.

I dette teltet har etiopierne oppholdt seg de siste tre ukene. Foto: FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Klikk på bildet for å forstørre.

UTENFOR TELTET: Etiopierne delte ut etiopisk mat og kaffe til forbipasserende på nasjonaldagen. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Sara Yadesa var fornøyd med dagen. FOTO: CARIMA TIRILSDOTTIR HEINESEN

SENTRUM: – Vi synes dette er et flott arrangement, og en god mulighet for folk å se hvilke forhold disse menneskene lever under. Uansett hvordan man tolker regler og søknader, burde man finne en løsning som er bedre enn denne, sier Kristoffer Deinoff.

– Uforskammet

Sammen med Gordon Nord tok Deinoff turen til domkirken for å feire nasjonaldagen med de 43 etiopiske asylsøkerne som har bodd i telt utenfor kirken i tre uker.

– Det er uforskammet at disse menneskene skal sendes hjem. Man vet jo at situasjonen i Etiopia ikke er trygg, og særlig ikke for disse som faktisk har jobbet aktivt mot regimet. Det er ikke rettferdig at mennesker som jobber aktivt for et demokrati i hjemlandet, ikke kan tilbys beskyttelse i Norge, sier Nord.

Vanskelig situasjon

– Vi er veldig fornøyd med oppmøtet, og støtteerklæringene vi har fått fra de besøkende. Alle som kommer innom, spør hva som skjer videre, men det er det ingen som vet, sier Tadesse Leue, som selv bor utenfor kirken.

Han forteller om en vanskelig situasjon.

– Vi har søkt om beskyttelse, vi har sendt brev, og mast, men har ennå ikke fått noen beskjed. Det er vanskelig for oss.

Leue beskriver situasjonen som en påkjenning både psykisk og fysisk, og håper på forståelse for den vanskelige situasjonen de lever i.

– Vi vil at nordmenn skal forstå hvem vi er, og vår situasjon som asylsøkere i Norge. Vi har bosatt oss i dette teltet fordi vi ikke har noe sted å dra, sier Leue.

Teltduken er ikke regntett, og etioperne har heller ikke tilgang på vann eller toalett. All mat og drikke får de av venner og bekjente.

– De av oss som har barn, har måttet sette dem bort hos venner. Mens myndighetene forsøker å presse oss til å returnere frivillig, håper vi på moralsk og økonomisk støtte til å klare oss gjennom dagene. Vi er mennesker, og burde bli behandlet deretter, avslutter Leue.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.