Etiopierne demonstrerte foran Stortinget

Mange av de samme etiopierne som mandag avsluttet sitt opphold i Oslo domkirke, demonstrerte i ettermiddag foran Stortinget.

SENTRUM: Et hundretalls etiopiere marsjerte gjennom Akersgata, videre nedover Lille Grensen og stilte seg opp foran Stortinget. Med seg hadde de blant annet Bjørnar Moxnes, nestleder i Rødt, som holdt en av appellene på Eidsvolls plass.

– Vi er her i dag for å kreve grunnleggende menneskerettigheter for etiopiere i Norge. Vårt krav er at Norge må gjennomføre en regulariseringsordning for papirløse, slik som 22 andre land i Europa har gjort, sa han i sin apell.

Etiopierne bar blant annet et stort etiopisk flagg samt plakater med slagord og eksempler på historier om papirløse som tidligere er sendt ut av Norge. I tillegg til Moxnes, holdt også flere av etiopierne appeller gjennom den medbrakte roperten.

Norge er en sinke

Videre i sin appell kalte Moxnes Norge en sinke når det gjelder å gjennomføre en regularisering, og begrunnet utsagnet med at mange av landene som i dag har gjennomført slike ordninger, har langt mer konservative regjeringer enn den her i landet.

Han avviste samtidig blankt argumentet om at Norge vil oppleve en flom av asylsøkere dersom en regularisering blir gjennomført, og pekte på erfaringene de nevnte 22 landene har gjort seg.

Moxnes har tidligere kritisert Fremskrittspartiets Per Sandberg for hans uttalelser da etiopierne oppholdt seg i domkirken.

Ikke trygt

Ifølge Moxnes er det ikke trygt for flyktningene å returnere til Etiopia, slik Utlendingsnemnda og Landinfo hevder. Han forteller at forholdene i det afrikanske landet har forverret seg siden 2005 og mener derfor etiopierne vil være i stor fare dersom de blir returnert.

– Per dags dato er disse etiopierne ureturnerbare. Derfor må Norge gjennomføre en regulariseringsordning slik at etiopierne kan jobbe og betale skatt, inntil det blir trygt å reise tilbake, sa Moxnes til dittOslo.no etter appellen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.